Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Vnanjščice in papirnate rože

Vnanjščice so sekcija, ki deluje v okviru Folklorne skupine Rožmarin. Izdelujejo rože iz krep papirja, ki izgledajo enake ali pa še boljše kot prave. V skupino so vključene starejše ženske iz Vnanjih Goric. Navdušile so se nad izdelovanjem rož in so pripravljene, da svoje znanje in izdelke delijo z nami.

Že nekaj let nazaj je v Podpeči potekala razstava cvetja iz papirja. Gospa, ki jih izdeluje, jih je tako navdušila, da je iz Vranskega prišla na Brezovico naučiti skupino petnajstih žensk. Pojavila se je vizija, da bi imele tudi skupino, a ker jih je bilo malo, je bilo najbolje, da bi se nekam priključile. Tako so se v okviru kulturne dediščine združile s Folklorno skupino Rožmarin. Dolgo so izbirale ime, a so se na koncu odločile za ime »Vnanjščice«, saj vse prihajajo iz Vnanjih Goric. Na prvi delavnici so se priučile izdelave štirih rož, kasneje pa še več. Ker je vse skupaj odlično izgledalo, so se želele predstaviti tudi drugim. To so jim omogočili v Domu starejših v Notranjih Goricah. Tam so imele prvo razstavo. Potem se je stvar nadaljevala, imele so razstavo v Podpeči, na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, na Vranskem, na Kulturnem močvirju in tako naprej. »Glede na to, da se s tem ni nobena ukvarjala prej, se mi zdi, da so punce enkratne,« pravi glavna začetnica skupine. Skupina si je po novem omislila tudi svoje uniforme, saj se mora na razstavah opaziti, da so ena skupina, s slamnatimi klobuki, na katere se lahko pripnejo njihovi izdelki.

»Na začetku mi ideja ni bila tako všeč. Ko smo začele z delavnicami, pa mi je postalo tako všeč, da sem bila popolnoma navdušena. Da lahko s svojimi rokami narediš nekaj tako lepega,« nam je zaupala ena izmed osmih članic skupine, ki se dobiva enkrat na teden. Veliko ustvarjajo skupaj, en del pa tudi vsaka zase doma. Pravijo, da delajo predvsem za svojo dušo in papirnatim rožam dodajajo novo noto. Njihovi izdelki so enaki ali pa skoraj lepši kot prave rože.

Kam segajo njihovi začetki?

Z izdelovanjem so pričele v letu 2018. Prvič so se javno predstavile na dobrodelnem koncertu v Notranjih Goricah, ko so znani pevci v zahvalo prejeli njihove izdelke. Veliko so izdelale aranžmajev za cerkev v Vnanjih Goricah, njihova »butara« je dobila tudi nagrado na razstavi, saj je bila sestavljena iz tristo cvetov! Vsakič znova, ko so se udeležile nekega dogodka, so dobile nov zagon. V sodelovanju z domom starejših so opazile, kakšno veselje imajo tudi starejši pri izdelovanju. Priredile so tečaj za otroke, tudi v vrtcu so že predstavile svoje veščine. Njihove vnukinje zelo rade z njimi izdelujejo unikatne rože. V kratkem času so začele sodelovati z različnimi organizacijami in se povezovati. Ob vsem tem pa tudi na otroke prenašajo kulturno dediščino.

Sama epidemija jih močno ovira. Ne morejo prirediti delavnic, vsaj ne v tako velikem obsegu. Ni veliko razstav ali pa jih sploh ni. Tako se včasih dobijo v delavnici, nekaj izdelajo pa doma. V času zaprtja so v delavnico prišle le po papir in ostale potrebščine.

Vsega tega ne izdelujejo samo zase, ampak tudi za poklon, darilo in po naročilu. Pravijo, da ni lepšega, kot podariti izdelek, ki si ga sam naredil. Večkrat izdelajo tudi aranžmaje za žalne slovesnosti.

Katere so njihove najljubše rože, ki jih izdelujejo? Odgovarjajo, da vrtnice, gerbere, bele marjete ter šopki iz maka, plavice in marjetice. Izdelale so tudi prelep močvirski tulipan s podstavkom iz breze, ki v paketu predstavljata našo občino in lahko služi kot protokolarno darilo.

Kaj jim izdelovanje, druženje da? »Ko začneš ustvarjati, na vse pozabiš. Ne misliš na nič drugega, ampak se osredotočiš na papir, svoj izdelek. Menim, da pomaga tudi proti stresu,« izrazijo svojo strast. V kolikor bi kdo za kakršenkoli namen želel večni cvet, šopek ali pa aranžma, jih lahko kontaktira na telefonsko številko 041-320-443 ali na elektronski naslov jozica.perne@gmail.com. Želimo jim veliko veselja, prelepih izdelkov in uspehov.

Eva Povirk

Oglejte si tudi