Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

Priznanje ZVGS predstavniku Občine Bovec

Združenje vojaških gornikov Slovenije (ZVGS) je na svojem Občnem zboru, ki so se ga udeležili tudi člani z Bovškega, med drugim podelilo tudi priznanje Milanu Štulcu, predstavniku Občine Bovec. Občni zbor se je začel s pesmijo pevskega zbora ZVGS, spomnili pa so se tudi preminulih članov.

Združenje vojaških gornikov Slovenije je bilo ustanovljeno 23. novembra 2007 na ustanovnem zboru v Poljčah. Združenje, ki deluje v okviru Zveze slovenskih častnikov (ZSČ), je član mednarodne federacije vojakov gorskih enot – International Federation of Mountain Soldiers (IFMS), v katero so poleg Slovenije vključene še Avstrija, Francija, Italija, Nemčija, Poljska, Španija, Švica in Združene države Amerike. ZVGS temelji na vrednotah prizadevanj za mir in spoštovanje človekovih pravic, ohranjanju vrednot gorske narave, spodbujanju prijateljstva med vojaki-gorniki in negovanju spomina na padle vojake v gorah. Slovensko združenje je odprto za članstvo vseh, ki so kot vojaki služili v gorskih enotah nekoč in danes. Več kot polovica članov združenja so pripadniki profesionalne in pogodbene sestave Slovenske vojske. Med ustanovnimi člani združenja so mnoga znana imena slovenskega alpinizma in smučanja, nekoč ali še danes, pripadniki gorskih in drugih enot Slovenske vojske, ki se udejstvujejo v gorah. Med njimi tudi eden izmed legend slovenskega vojaškega gorništva, polkovnik v pokoju Srečko Tušar. Na ustanovnem zboru ZVGS je dejal: Mnogo je vojakov, a vojak v gorah je lahko le vojak s srcem, s pravo ljubeznijo do gora!

Tudi tokratni Občni zbor je potekal v Natovem centru odličnosti za gorsko bojevanje v Poljčah, zaradi odsotnosti predsednika ZVGS Slaka Delaluta iz zdravstvenih razlogov, pa je Občni zbor najprej pozdravil sekretar ZVGS Mirko Meglič. Izbrali so delovno predsedstvo, v nadaljevanju pa so med drugim podelili tudi priznanje Milanu Štulcu, ki kot predstavnik Občine Bovec že od leta 2011 aktivno sodeluje z ZVGS. Podelitev priznanja so utemeljili z besedami:

»Delovanje Združenja vojaških gornikov Slovenije je močno povezano z dogodki vojaškega gorništva v Posočju. Mangartsko in krnsko pogorje skrivata nešteto zgodb slovenskih, pa tudi tujih vojakov. Ko odkrivamo in obujamo dogodke zgodovine, smo veseli zanesljivih in delovnih ter zaupanja vrednih posameznikov, ki so pripravljeni vložiti svoj čas in trud za skupni cilj. V dolgih leti naših aktivnosti na Bovškem smo imeli takega sodelavca, Milana Štulca. Za velik prispevek k ugledu Združenja in uspešno sodelovanje mu na pobudo IO in predsednika Slavka Delaluta ZVGS izreka priznanje.«

Občni zbor je s kratkim nagovorom in zahvalo za prejeto priznanje pozdravil tudi Milan Štulc in prenesel pozdrave in pohvale župana Občine Bovec Valterja Mlekuža:

»Iskreno se zahvaljujem za izkazano čast, saj s tem priznanjem dokazujete, da smo opaženi tudi tisti, ki k nekemu uspehu pripomoremo morda bolj iz ozadja, pa vendar pomeni tudi tako delo veliko dodano vrednost. Občina Bovec in ZVGS tvorno sodelujeta že veliko let, najbolj pa nas je združilo obujanje spomina na tekmo pripadnikov 10. gorske divizije ameriške vojske na Mangartskem sedlu, ki so jo izvedli 3. junija 1945. Občina Bovec in ZVGS  sta v sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji od leta 2011, ko smo v Bovcu prvič pripravili večdnevno spominsko slovesnost s spominsko smučarsko tekmo pod Mangartom in mnogimi spremljevalnimi dogodki,  skoraj vsako leto na ta dan pripravila bolj ali manj bogate spominske dogodke. Naše sodelovanje je res zgledno, Občina Bovec pa vedno pristopi k organizaciji po svojih najboljših močeh. Tudi navezava z avtorjem dokumentarnega filma Mission Mt. Mangart Chrisom Anthonyjem je obrodila sadove, pri nastajanju filma oziroma snemanju posameznih insertov na zasneženem melišču pod Mangartom, pa ste sodelovali tako člani ZVGS kot pripadniki Slovenske vojske. Trenutno za Občino Bovec koordiniram pripravo letošnjega spominskega dogodka v Bovcu in na Mangartskem sedlu, ki bo predvidoma prav v petek, 3. junija 2022, predvidoma pa naj bi najprej pripravili slovesnost pri spominskih tablah, ki jih je ob pentlji na Mangartskem sedlu pred leti postavilo ZVGS, zvečer pa je v Veliki dvorani Ite Rine Kulturnega doma Bovec predvidena premierna upodobitev filma Mission Mt. Mangart v Sloveniji, z uvodno okroglo mizo s predstavitvijo avtorja Chrisa Anthonyja. S predstavniki Veleposlaništva ZDA v Sloveniji smo se pred dnevi sestali v Bovcu in se dogovorili, da bo izvedbo podnapisov filma v slovenski jezik financiralo njihovo Veleposlaništvo, v ta namen pa smo Bovčani uredili tudi ustrezen sistem, za katerega skrbi Dolina Soče, in skupaj z ZVGS našli izvajalca. Verjamemo, da nam bo letos uspelo izvesti vse načrtovano, glavni dogodek pa bo seveda premierna upodobitev dokumentarnega filma Mission Mt. Mangart. O vseh drugih spremljajočih dogodkih se bomo še dogovarjali, že zdaj pa vabim vse, da se udeležite letošnjega spominskega dogodka na Bovškem. Vsekakor pa lahko v imenu Občine Bovec oziroma župana Občine Bovec Valterja Mlekuža obljubim še nadaljnje uspešno sodelovanje.«

Zbrane je v nadaljevanju pozdravil tudi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Po končanem uradnem delu je pred vhodom Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje nastala skupinska fotografija.

Oglejte si tudi