Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Ekipa Bled

Od 6. januarja ob nedeljskih večerih ob 20. uri na prvem programu RTV Slovenija lahko spremljamo v novo izvirno kriminalistično serijo Ekipa Bled. Resni primeri so za resne ljudi in ti iz Ekipe Bled – Luka, Nives in Ferdo – imajo glavo in srce na pravem mestu. V seriji blesti domačin Gaber K. Trseglav. Ferdo Svetina (Gaber K. Trseglav), kriminalist in veteran Blejske postaje, vdovec in ne več preveč zagrizen lovec ni navdušen, da je v ekipo dobil ljubljanskega prišleka. Nezaupljiv je do njegovih idej, do drugačnih metod dela, do tega, da se Luka »nosi previsoko«, nenazadnje do tega, da Luka ni domačin.

Gaber, kako si pospremil začetek predvajanja serije?

Prvi in drugi del smo gledali z ekipo skupaj v Ljubljani, pri članu ekipe doma, in to na velikem platnu. Pri meni je bilo vznemirjenje neverjetno, že nekaj dni prej sem čutil metuljčke. Nedelja, 6. januarja, je bil tako končni dan moje bogate in pestre jeseni. Zdaj se serija vrti, naredili smo, kar smo, vedno pa bi se seveda dalo narediti bolje. Upam, da smo prebili led na tem področju in da bo RTV Slovenija namenila več denarja za kakovostne nadaljevanke in nanizanke.

En del serije je dolg 25 minut, zato se mi zdi še večji dosežek, da ste igralci lik, ki ga igrate, uspeli v spektru značajskih lastnosti predstaviti v nekaj minutah. To je verjetno kar težko?

Dramaturgija 25- minutne serije je seveda precej bolj drugačna od 50- minutne. Liki so povsem plastični, že takoj dobiš vtis o človeku. Serija ima 18 nadaljevanj, tako da me zanima, kako bo na kameri videti naše nadgrajevanje likov. Zgodba je eno, kako narediš lik pa seveda drugo. Igralsko mi je bilo zelo zanimivo plesti odnose med liki, predvsem med mano in Lukom.

Serija bolj kot na kakšno holivudsko stvaritev spominja na severnjaške kriminalke..

Ja, smo v Evropi, končno imamo eno kriminalno serijo tudi pri nas. Skandinavci, BBC, Neflix in HBO, pa tudi Nemci, jih snemajo že vsaj deset ali petnajst let. Laska mi, da ste dobili tak vtis, vendar nam na področju produkcije manjka še precej, da bomo dosegli skandinavski nivo.

Zanimajo nas seveda predvsem informacije iz zakulisja…

Snemali smo na različnih lokacijah, ne samo na Bledu, kjer smo snemali na Dobah, zadnjo stran stavbe GG pa spremenili v izhod iz policijske postaje, snemali smo tudi na Bohinjski Beli, Pokljuka je za Savo, pa v hotelu Ribno, na Bodeškem mostu, sobo za zaslišanje imam v kleti Kulturnega doma na Bohinjski Beli, pisarna policijske postaje pa je v Ljubljani, tako da smo vedno zastirali okna, da se ne bi videlo stolpnic čez cesto…

18-delno serijo s 25-minutnimi deli za TV Slovenija je posnela produkcijska hiša Sever & Sever. Scenarije sta napisala Gregor Fon in Nina Zupančič, režiral pa je Blaž Završnik. Gregor Fon in Blaž Završnik sta tudi avtorja serije.

Igrajo Janko Mandić, Barbara Cerar, Gaber Trseglav in Mija Skrbinac, v epizodnih vlogah pa še Matija Vastl (kriminalist Urh iz Ljubljane), Milan Štefe (Jakob Globočnik), Maruša Oblak (Irena Globočnik), Lovro Zafred, Matej Tunja, Robert Prebil in drugi.

 

Oglejte si tudi