Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Bled praznuje!

Leta 1004 je cesar Henrik II. briksenškemu škofu Albuinu podaril Bled z ozemljem med obema Savama, leta 1011 pa še Blejski grad (fotokopija originalne darilne listine je v muzejski zbirki na gradu). Dogodek je velika prelomnica v blejski zgodovini. Darovnica, s katero cesar Bled podarja škofu, je dokument, na katerem je Bled prvič omenjen v virih in nosi datum 10. april 1004. Občina Bled bi si težko izbrala boljši datum za praznovanje svojega občinskega praznika.

 

Letošnja slovesnost bo 10. aprila ob 19. uri v Festivalni dvorani Bled. Kulturni program bo oblikoval Big Band Bled pod umetniškim vodstvom Grega Grašiča in s solisti, ki prihajajo z Bleda in Bohinjske Bele.

Na slovesnosti bo župan Janez Fajfar podelil letošnja občinska priznanja, med njimi tudi dva naziva »častni občan«. Prejela ga bosta gospoda Mirko Vovk in Franc Podjed.

Obrazložitvi in fotografiji sta v prilogi.

 

Ob občinskem prazniku drevesa za nove občane in občanke

Rojstvo otroka je nepozaben dogodek, ki se ga spominjamo celo življenje. Proslavimo in obeležimo ga lahko na različne načine in eden lepših je saditev drevesa. Tudi sajenje rodi  novo življenje, ki raste in se razvija skupaj z nami. Zato so se na Občini Bled odločili, da letos staršem novorojenčkov podarijo sadno drevo. Skupaj z dr. Janom Bizjakom, strokovnjakom s področja hortikulture n sadjarstva so izbrali jablano, ki med drugim simbolizira ljubezen, zdravje in življenjsko moč. V sredo, 10. 4., bodo tako po proslavi ob občinskem prazniku, ki bo ob 19. uri v Festivalni dvorani Bled,  med starše novorojenčkov razdelili carjeviče, krivopeclje in podobne stare in novejše odporne sorte jablan, ki bodo družino z okusnimi plodovi razveseljevala več desetletij.

Podarjali bodo sadike golih korenin, cepljene na srednje bujne podlage MM106 in MM111, ki za zdravo rast potrebujejo 20-25 m2 prostora. 

Drevesa, ki jih starši novorojenčkov nimajo možnosti posaditi v svoj vrt, pa bodo jeseni nov dom našla v visokodebelnem občinskem travniškem sadovnjaku v bližini severne obvoznice.

Oglejte si tudi