Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Projekt 'Primorci beremo' tudi letos navdušil

Že dvanajst let bralni projekt 'Primorci beremo' spodbuja k branju slovenskega leposlovja odrasle obiskovalce desetih primorskih knjižnic. Kar 976 Primorcev na tej in na oni strani meje je letos prebralo 7950 knjig slovenskih avtorjev.

In kako smo se letos odrezali bralci Lavričeve knjižnice? V vseh enotah Lavričeve knjižnice (Ajdovščina, Vipava, Podnanos, Dobravlje in Potujoča knjižnica) so se bralci v velikem številu odzvali na povabilo knjižničark in knjižničarjev in pridno posegali po predlaganih avtorjih in njihovih delih. Akcijo smo razširili tudi med stanovalce Doma starejših občanov v Ajdovščini in v Centru starejših Pristan v Vipavi, pridružili pa so se tudi uporabniki dnevnega centra ŠENT. V projekt Primorci beremo se je letos vključilo kar 167 naših članov, 140 pa jih je projekt tudi zaključilo. To pomeni, da so od 23. aprila do 9. novembra prebrali vsaj šest knjig izbranih slovenskih avtorjev, od tega pet proznih del in eno pesniško zbirko. Vsega skupaj so naši bralci prebrali 1365 slovenskih leposlovnih knjig. Za tak uspeh so prav gotovo zaslužni tudi knjižničarji za knjižničnim pultom, ki so znali svoje bralce nagovoriti k branju. Tisti, ki so projekt zaključili, so dobili priznanje in knjižno nagrado. Letos jim je Lavričeva knjižnica podarila knjigo 'Ajdovski Lokarji v prvi svetovni vojni', ki je delo domačih avtorjev. V njej je ponatisnjen roman 'Leto osemnajsto' Danila Lokarja, objavljena so pisma družine Lokar in njihovih prijateljev med prvo svetovno vojno, ki jih je prepisala in spremno besedo napisala Ivana Slamič, in pa prispevek zgodovinarja Draga Sedmaka o življenju v Ajdovščini med prvo svetovno vojno.

Gostja zaključnega večera je bila novinarka Mojca Širok, voditeljica TV Dnevnika, Odmevov in zunanjepolitične oddaje Globus, ki je bila kar trinajst let dopisnica iz Italije in Vatikana. Za njen romaneskni prvenec 'Pogodba', ki je bil letos v bralnem seznamu projekta, pa je kljub več izvodom v naši knjižnici nekajmesečna čakalna vrsta. Tudi sicer se njene knjige, ki govorijo o italijanski mafiji, o političnem vzponu Silvija Berlusconija, o razmerah v Rimskokatoliški cerkvi po odstopu papeža Benedikta in prihodu papeža Frančiška, ukvarjajo s spremembami načina življenja v sodobni družbi. Prijetna znanka z malih ekranov je številno občinstvo navdušila s sproščeno pripovedjo o svojem delu in seveda tudi o romanu 'Pogodba', pa tudi z odkritjem, da je malo tudi naših korenin, saj je njena mama iz Ajdovščine.

Vabimo vas, da se spomladi naslednje leto spet srečamo v bralnem projektu Primorci beremo z letnico 2019.

Zdenka Žigon

Oglejte si tudi