Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Mrtvi glodavci - zadnja faza deratizacije

V lanskem letu se je populacija podgan v Ajdovščini, zaradi ugodnih življenjskih pogojev, močno povečala. Eden od razlogov, da smo jih srečevali sredi belega dne, pa so bila tudi gradbišča, kjer so z deli posegali v kanalizacijske sisteme, kjer podgane bivajo.

Da bi rast populacije omejili, smo v letu 2018, poleg dveh običajnih, izvedli več dodatnih deratizacij. Izvajalec deratizacije je uporabljal vabe z zapoznelim delovanjem, za katere je značilno, da živali poginejo šele nekaj dni po zaužitju strupa, do tedaj pa ne kažejo nobenih znakov zastrupitve, ki bi lahko predstavljali opozorilo za druge podgane.

Ko je podgana omamljena, se giblje počasneje, včasih celo izgubi orientacijo in ne zmore priti do gnezda, zato jih lahko opazimo na ulici tudi preko dneva. Take podgane so tik pred tem, da poginejo.

Mrtve podgane in drugi škodljivi glodavci so logičen pojav za obdobje po deratizaciji. Za njihovo odstranitev pokličite veterinarsko higiensko službo, na dežurno številko 05 3383 701.

Populacijo glodavcev najlažje nadziramo, če jim omejujemo hrano, zato še vedno velja, da odpadne hrane ne zlivamo v straniščno školjko. STRANIŠČNA ŠKOLJKA NI ZABOJNIK ZA ODPADKE!

V slast jim gre tudi odpadna kuhana hrana, ki jo odložimo na kompostni kup, zato priporočamo, da biorazgradljive kuhinjske odpadke, na kompostnem kupu, vedno izdatno prekrijete z zemljo.

Komunalno stanovanjska družba d.o.o. Ajdovščina

Oglejte si tudi