Oceni objavo

Ajdovščina gostila 2. mednarodni nogometni turnir mlajših selekcij

V prvem junijskem vikendu je ajdovski mestni stadion ponovno oživel - Nogometni šoli Ajdovščina (NŠA) je namreč kljub muhastemu vremenu uspelo pod streho spraviti 2. mednarodni nogometni turnir mlajših slekcij, ki s tem, tako upamo, postaja tradicionalni.

Kot pomemben del šolanja svojih nogometašev je NŠA v lanskem letu izpeljala prvi mednarodni nogometni turnir in ga po zelo dobrih odzivih vseh udeležencev sklenila letos ponoviti. Po premisleku, ali ohraniti lanski koncept štirih vikendov ali vse izpeljati v dveh dneh enega vikenda, je obveljalo slednje. Da je to izjemno podjetno, so se zavedali vsi, saj se je na turnir prijavilo kar 86 ekip iz treh držav, skupaj 1200 nogometašev, starih od 6 do 12 let, ki so se 1. in 2. junija pomerili s svojimi nogometnimi vrstniki.

Kako ja vse skupaj potekalo, je v svojih vtisih strnil vodja NŠA, Andi Mamič.

»Marsikdo je dvomil v možnost izpeljave tako obsežnega tekmovanja v dveh dneh; v nedeljo, 2. junija,  se je pojavila dodatna težava, ko pomožno igrišče ni zagotavljalo več regularne igre, zato se je del tekmovanja selil na igrišče z umetno travo. Ob velikih organizacijskih naporih dopoldan se je popoldan stanje stabiliziralo, tako da smo prireditev izpeljali po načrtih. Čestitke vsem udeležencem za prikazane igre, organizatorjem pa za uspešno izpeljan projekt, ki odmeva ... Turnir je bil zelo močan, z odličnimi ekipami, ki spadajo med najboljše v Sloveniji, naše ekipe so pokazale, da so popolnoma konkurenčne, vidi se dobro delo pri vseh kategorijah.

Vsi najmlajši, šestletniki, so bili zmagovalci, zato si je vsak od njih okrog vratu nadel medaljo.

V kategoriji U7 je Koper v finalu premagal Domžale, NŠA je bila po dobri igri izločena po drugem delu tekmovanja. Pri leto starejših, U8, je Triglav v finalu premagal Vipavo, NŠA je zasedla 4. mesto, Vid Stibilj iz NŠA pa je bil izbran za najboljšega vratarja.

Pri U9 so zmagale Domžale, ki so v finalu premagale Rudar Trbovlje, NŠA pa je v četrtfinalu z 0:1 izgubila proti Taboru Sežana, v nedeljo pa je zaradi odpovedi nekaterih ekip zelo dobro zapolnila vrzel proti starejšim vrstnikom na turnirju U10. V tej selekciji je zmagala Ilirija pred Triglavom, NŠA (ekipa U10) pa je četrtfinale končala z 1:1 proti kasnejšim zmagovalcem turnirja; pri strelih z bele točke je imela več sreče Ilirija. 

V kategoriji U11 je zmaga pripadla ekipi Tolmin-Idrija, ki je v finalu premagala Cerknico, NŠA pa je bila za las ob polfinale (enako točk kot Cerknica, izpadli zaradi gol razlike).

V nedeljo pa so nas razveselili fantje iz U12, ki so ponosno dvignili pokal za drugo mesto; v finalu jih je v izjemnem navijaškem vzdušju premagal Koper, vratar NŠA Ivan Rudolf pa je prejel lovoriko za najboljšega vratarja.«

Ko so v ponedeljek popoldan mame splaknile še zadnje krpe v blatni vodi, očetje pa vrnili klopi, jurčke, šotore in ostalo njihovim lastnikom, so se misli vseh, ki so turnir spravili pod streho, strnile v ugotovitev, da je kljub vsem težavam dogodek izjemno uspel. Takih misli so bili tudi trenerji, med njimi Andrej Hrobat, ki je zapisal: »Na samem turnirju bi rad izpostavil zelo dobro organizacijo pa tudi mnogo kakovostnega nogometa, zanimivih potez, dobrih akcij in veliko obetavnih mladih igralcev iz domačega in tujega okolja. Sam turnir je bil tudi zelo dobro obiskan, saj smo po dolgem času lahko videli tudi glavno tribuno polno, dokaz več, da je bil turnir pametna ideja in je potrebno v prihodnje z njim nadaljevati. Tudi z moje strani zahvala vsem, ki ste kakor koli pomagali na turnirju. V prihodnje si želim le, da bi več lovorik ostalo v mestu burje.« Po mnenju trenerja Patrika Močnika je bila za turnir poseben izziv nedelja, »ko je po celonočnem deževju popustilo pomožno igrišče in del dogajanja je bilo potrebno prenesti na bližnjo umetno travo na Policah. Tudi tu so se starši izkazali za izredno marljive in odzivne in vse skupaj se je rešilo izredno hitro. Tu se velja zahvaliti tudi KS Lokavec in NK Vipava, ki sta brez oklevanja posodila oba po dva gola, da se je lahko pripravilo dodatni dve igrišči na umetni travi in s tem rešilo turnir. Za samo organizacijo turnirja velja izreči velike pohvale staršem domačih mladih nogometašev, ki so poskrbeli za vse dogajanje na stadionu in red v prostorih stadiona, trenerjem nogometne šole, ki so skrbeli za celoten tekmovalni del, pa tudi fantom starejših selekcij. Za sojenje tekem so prostovoljno poskrbeli igralci iz ŠD Škou, turnir pa bi bilo seveda nemogoče izpeljati brez nesebične pomoči mnogih sponzorjev, ki so vsak po svojih najboljših močeh prispevali k športnemu prazniku v Ajdovščini. Turnir je požel ogromno pozitivnih odzivov s strani sodelujočih ekip, ki so že obljubile, da se naslednje leto z veseljem odzovejo povabilu.«

Pohvale turnirju pa so na svoji spletni strani izrazili tudi člani ND Škou z besedami: »V imenu ekipe ŠD Škou Nagode izražamo veliko zadovoljstvo, da smo prispevali k izjemnemu dvodnevnemu dogodku (2. mednarodni turnir mesta Ajdovščina), ki je požel veliko čestitk in pohval z vseh strani! Hvala vsem, spet smo dokazali, da Ajdovščina živi za nogomet!«

NŠA pa dodaja, da je uspeh rezultat zares vzajemnega sodelovanja vseh že omenjenih pa tudi Zavoda za šport Ajdovščina z direktorjem Urošem Pintarjem na čelu in seveda vzdrževalca mestnega stadiona Franca Ferjančiča, ki je predvsem v nedeljo potrpežljivo poskrbel za marsikaterega mokrega in blatnega nogometaša. Kajti s takimi projekti je kot z življenjem nasploh – sami ne pridemo daleč. Zato verjamemo, da bo ob letu osorej na ajdovskem stadionu ponovno živahno.

 

bpk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi