Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
8°C
ČET.
20°C
12°C
Oceni objavo

Bili smo aktivni

Člani Združenja borcev za vrednote narodno osvobodilne borbe Vojnik - Dobrna (v nadaljevanju ZB za vrednote NOB Vojnik - Dobrna) v teku leta organiziramo različne aktivnosti ali se udeležujemo dogodkov, ki jih pripravijo druga društva.
Že nekaj let v februarju skupaj z Društvom pohodnikov Stari pisker organiziramo februarski pohod po poteh XIV. divizije po pobočju Konjiške gore in se udeležimo slovesnosti pri grobovih talcev v Stranicah. Nato pot nadaljujemo do Senegaškega mlina. Naslednji dan pot začnemo v Dobrni in pohod nadaljujemo do Brdc. V juniju smo se udeležili pohoda Po poteh obeležij NOB v Vojniku, julija pa 34. Pohoda na Komelj.

 

Del pestre društvene dejavnosti je tudi organizacija prireditev. V počastitev Dneva boja proti okupatorju, ali kot smo včasih temu rekli dan OF, smo v sodelovanju z Občino Vojnik pripravili osrednjo prireditev za občini Dobrna in Vojnik, »Pesem upora«, ki smo jo združili z revijo pevskih zborov obeh občin. V dvorani Zdraviliškega doma so odmevale pesmi pevskih zborov s področja obeh občin, sodelovali sta tudi flavtistka Mihela Podjavoršek in citrarka Marina Horvat. Zbrane je nagovoril podpredsednik Vlade Republike Slovenije in minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan, ki je v svojem kratkem, morda za take priložnosti nekoliko neobičajnem nagovoru poudaril, da smo Slovenci upravičeno ponosni na dejanja naših prednikov in da smo tako že večkrat dokazali, da smo sposobni prebroditi še tako nemogoče položaje in lahko verjamemo, da bomo premagali tudi ovire, ki so pred nami danes.

 

Obisk slovesnosti v spomin bojem XIV. divizije na Graški gori, gori jurišev, smo združili z

ogledom cerkve Sv. Jurija in Pavčkovih bolnišnic na področju Slovenj Gradca. Kot vsako leto

smo tudi lani organizirali društveni izlet, kjer smo si ogledali lepote Slovenije in zgodovinske

posebnosti Bele krajine. Obiskali smo Bazo 20 v Kočevskem Rogu in letališče Otok, od koder so zavezniki med drugo svetovno vojno preživele sestreljene letalce, ranjence ter ženske in otroke z letali prevažali v oporišča v Italiji. Seveda smo dan zaključili s prijetnim

druženjem ob večerji in kozarcu vina. Skupaj z učitelji in učenci osnovnih šol Nova Cerkev, Socka, Dobrna, Frankolovo in Vojnik ter v sodelovanju Občine Vojnik in ter veteranskih združenj smo tudi v letu 2013 izvedli spominske slovesnosti v spomin na tiste, ki so dali svoja življenja za našo svobodo. Tudi ob tej priložnosti se vsem prav lepo zahvaljujemo za njihov prispevek.

 

Ob koncu leta smo, tako kot že vrsto let pred tem, obiskali in obdarili nekoliko več kot osemdeset starejših in bolnih ter morda osamljenih članov, da bi jim bil prihod novega leta prijetnejši.

 

Tudi januarja letos nismo samo počivali po »napornih« praznikih. Dan pred dnevom svetih

treh kraljev, 5. januarja, smo se na pobratenem Suhorju udeležili spominske prireditve ob

70. obletnici odhoda XIV. divizije na Štajersko. Tokratni obisk Bele krajine smo popestrili

z ogledom Belokrajnskega muzeja v Metliki. Ob povratku domov smo položili rože k

spomeniku Francu Rozmanu Stanetu.

 

Prvi konec tedna v februarju smo se udeležili prireditev v počastitev prihoda XIV. divizije na

Štajersko v Sedlarjevem. V Garčnici smo se spomnili na »živi zid«, otroke, ki so se vračali iz

šole, s katerimi so se obdali okupatorjevi vojaki, da bi se varovali pred napadom borcev XIV.

divizije. Telohovi cvetovi, med katerimi je eden zlomljen, ker je eden izmed otrok izgubil

življenje, nas opominjajo, da moramo storiti vse, kar lahko, da se kaj podobnega ne bi več

primerilo.

 

Že osmič je letos Združenje borcev za vrednote NOB Vojnik – Dobrna skupaj s Pohodniki

Stari pisker želelo organizirati pohod iz Kamne gore do Frankolovega, kjer naj bi se

pohodniki udeležili svečanosti v spomin na obešanje stotih talcev 11. februarja 1945 v Grabnu (Stranice); nekateri naj bi po tem nadaljevali pot po poti XIV. divizije, do Senegaškega mlina. Toda vremenske razmere konec januarja in začetek februarja so tudi v naših gozdovih naredile veliko škode, in ob pregledu poti pred pohodom smo ugotovili, da je pot na več delih zelo težko prehodna, posebej za skupino, zato smo po razgovorih z gozdarji ugotovili, da je hoja po gozdu v teh razmerah še zelo nevarna. Kljub temu je manjša skupina v soboto, 15. 2. 2014, prehodila to pot. Fotografije, ki so bile pri tem posnete, govorijo o pravilnosti odločitve vodstva obeh društev, da sta odpovedali organizacijo pohoda za večje število pohodnikov.

 

Naslednji dan, 16. februarja, so se pohodniki zbrali v Dobrni in se odpravili na Brdce, kjer so ob grobu 39 padlih borcev XIV. divizije, ki je februarja 1944 v mrzli zimi, bilo je tudi -20 stopinj celzija in visok sneg, bila težke boje na pobočjih Paškega Kozjaka. Najverjetneje so vremenske razmere botrovale letošnji manjši udeležbi pohoda do Brdc. Ker je letos sedemdeseta obletnica bojev XIV. divizije na Paškem Kozjaku, se bomo na občnih zborih ZB za vrednote NOB Vojnik - Dobrna odločili, ali in v kakšnem obsegu bomo v času med 27. aprilom in 9. majem letos izvedli 8. tradicionalni pohod po poteh XIV. divizije našem območju.

 

Predsednica:

Andreja Stopar

 

Oglejte si tudi