Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
1°C
NED.
21°C
4°C
Oceni objavo

Izlet v neznano – Laško in Šmohor – 15.11.2014

Leto jenaokoli in za zaključek pohodniškega leta je organiziran izlet v neznano, ki je skrbno varovana skrivnost. Tudi letos nas je avtobus zapeljal malo naokoli in ko smo po dolgem in napetem ugibanju le ugotovili cilj, smo se usmerili preko Trojan v Laško. Na Trojanah je še vedno živahno, kot je nekoč bilo, krofi in kava v spretnih rokah natakaric pridejo v trenutku na mizo.

Od tod smo nadaljevali vožnjo do Laškega, kjer smo si ogledali muzej, pivovarno in seveda degustirali pivo.

V muzeju so nam predstavili bogato zgodovino, saj je mestece ob reki Savinji doživelo vse mogoče, dobro in slabo. Mesto so zaznavale poplave, požari, turški vpadi, Rimljani, pa tudi Primož Trubar je služboval tukaj … Zanimiv je požar, ki je uničil skoraj vse hiše (le sedem se jih je rešilo od 114) in sta ga povzročili nespretni kuharici. Stopili so se celo zvoniki v cerkvenem stolpu. Sicer pa Laško zaznamujeta dve vodi, tista iz toplega vrelca, zaradi katerega se je razvil zdraviliški turizem, in pa tista, ki je najpomembnejša surovina pri proizvodnji piva. Turizem se je začel razvijati po zgraditvi železniške proge leta 1849, mesto pa je postalo leta 1927.

Tako, po degustaciji treh vrst piva smo se odpravili na planoto Šmohor z višino 787 m, ki leži na grebenu med Maličem in Pernico; na kopastem vrhu stoji planinska koča in cerkev sv. Mohorja s štirimi znamenitimi stoletnimi lipami, ki je bila prvič omenjena leta 1421. Šmohor je dostopen po več poteh, do njega pelje tudi cesta.

Z vrha smo si ogledovali naselja v savinjski dolini in mnogo vrhov in dolin v okolici. Res je to nekdanje obrobje panonskega morja prepleteno s strmimi pobočji, dolinami in večjimi in manjšimi zaselki.

V koči smo obujali spomine na minulo leto, delali plane za prihodnje leto, se zabavali z igricami in razglasili zmagovalce leta 2014. Na vseh izletih so bili Peter in Helena ter Angelca, ki se že približuje osmemu križu. Čestitke!

Preživeli smo prijeten in tudi poučen dan, vsem vodnikom, ki so organizirali pohode in skrbeli za nas, se iz srca zahvaljujemo!

 

Za PD Križe

Ivana Valjavec

Oglejte si tudi