Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

KAKO DO DODATNIH SREDSTEV NA KMETIJI?

Z letom 2014 se dokončno zaključuje izvajanje ukrepa Kmetijsko okoljskih plačil . Ukrep se zaključuje za vse, torej tudi za tiste, ki se jim do konca leta 2014 še ni iztekla 5-letna obveznost vključenosti. Z letom 2015 pa se začenja novo obdobje.

Z željo še večje dostopnosti kmetijsko okoljskih ukrepov je bil za Program razvoja podeželja 2014-2020 pripravljen nov ukrep Kmetijsko okoljsko podnebnih plačil, ki se bo po novem s kratico imenoval KOPOP. Ukrep ne bo več »paketno« zasnovan, temveč si bo posamezne zahteve kmet izbiral sam. Upravičenec, ki bo želel vstopiti v ukrep, bo moral izpolniti vstopne pogoje. Za vstop v ukrep mora imeti kmetija v uporabi vsaj 1 ha kmetijskih zemljišč, v KOPOP pa mora od tega vključiti vsaj 0,3 ha površin. Trenutno so najbolj aktualni vstopni pogoji. Kmetijsko gospodarstvo mora biti vpisano v register kmetijskih gospodarstev, opraviti mora 6 urno predhodno usposabljanje še pred začetkom izpolnjevanja programa aktivnosti, upravičenec mora imeti na podlagi veljavnih analiz tal, izdelane gnojilne načrte za vse GERK-e, kjer uporablja mineralna gnojila, ter za kmetijsko gospodarstvo oz. kmetijsko gospodarstvo planina mora biti izdelan program aktivnosti.

 

Vsak, ki se bo vključil v ukrep KOPOP, mora obvezno opraviti predhodno usposabljanje v obsegu 6 ur. Namen teh usposabljanj je čim boljša seznanitev kmetov z novim ukrepom. Seznam usposabljanj ter telefonski kontakti za prijavo so bili objavljeni v časopisu Zelena dežela, lahko pa ga najdete tudi na naši spletni strani ali se pozanimate pri lokalnem svetovalcu.

Ker je udeležba na predhodnem usposabljanju vstopni pogoj za ukrep KOPOP, svetujemo, da se usposabljanj udeležijo tudi tisti, ki glede vstopa v ukrep KOPOP še niste dokončno odločeni, in si s tem pustite odprto možnost za vstop v ukrep. Na usposabljanje naj udeleženci obvezno prinesejo KMG-MID številko, saj bo udeležba zabeležena v elektronsko evidenco udeležencev usposabljanj. Naj še enkrat poudarim, da brez udeležbe na tem začetnem usposabljanju ne bo mogoč vstop v nove ukrepe KOPOP in posredno do dodatnih sredstev za težje pogoje kmetovanja.

Na teh predavanjih bodo udeleženci seznanjeni z obveznimi in dodatnimi zahtevami. Obvezne zahteve za vse, ki se bodo vključili v ukrep, so vsakoletna udeležba upravičenca na 4-urnem izobraževanju, obvezna uporaba individualnega svetovanja na kmetiji v prvih treh letih vključenosti v ukrep KOPOP, ki bo za kmeta brezplačno, potem vodenje evidenc o vseh delovnih opravilih ter prepovedana bo setev ali saditev gensko spremenjenih organizmov.

 

Dodatne zahteve si upravičenec izbere v okviru shem, v katere se lahko kmet vključi po lastni izbiri. Te sheme so okolju prijazno poljedelstvo in zelenjadarstvo, okolju prijazno sadjarstvo, okolju prijazno gospodarjenje na travinju z živalmi, gospodarjenje z naravovarstveno pomembnimi travišči, varovanje vodnih virov, ohranjanje krajine in ohranjanje genskih virov. Določene zahteve bo potrebno izpolnjevati ves čas 5-letne obveznosti na istih GERK-ih, pri določenih pa bo potrebno 5 let ohranjati le enak obseg vključenih površin z izpolnjevanjem zahtev na kmetijskem gospodarstvu. 

In kaj je naloga interesentov za vključitev v ukrepe KOPOP trenutno? Najprej se morajo obvezno prijaviti na izobraževanje, katero bo za občino Tržič in okolico v torek, 9. decembra ob 9. uri v Domu krajanov v Lomu pod Storžičem. To je osnovni pogoj. Zagotoviti je potrebno prisotnost vsaj enega člana s kmetije, da bodo priznane vse ure izobraževanja. Naslednja zadeva pa je, da preverimo ali imamo v primeru uporabe mineralnih gnojil na kmetiji narejene ustrezne analize tal in ne starejše kot 5 let. Naj vas opozorim, da mora biti pri analizah zemlje z njiv določena tudi organska snov, sicer niso veljavne. Torej, ne zamudite priložnosti in se najprej prijavite na izobraževanje.

 

Matjaž Meglič, kmet. inž., terenski kmetijski svetovalec

KGZS, Zavod KR,

Oglejte si tudi