Konec septembra je prišel čas za tretjo, zadnjo letošnjo ekskurzijo v organizaciji ZŠAM Tržič. Po osmih letih smo obudili jesensko sodelovanje z Društvom diabetikov Tržič in pomembno je, da smo društva že znotraj iste občine povezana, si pomagamo in smo v dobrih odnosih. Poudarek ekskurzije je bil na zdravi prehrani, ekološki pridelavi in domačih izdelkih.
Tokrat nas je v upanju, da bo vreme zdržalo, siva pot vodila na Štajersko. Naš prvi cilj je bil Vojaški muzej Slovenske vojske in ogled kadetnice v Mariboru. Kustos je slikovito predstavil zgodovino muzejske stavbe ter nam pokazal slikovno in predmetno gradivo osamosvojitvene vojne ter razvoj orožja skozi čas. Za zaključek smo se ustavili v muzejskem parku.
Drugi del ekskurzije na Kmetiji Žitnik v Starošincah je bil zdravstveno obarvan. Zdrava in uravnotežena prehrana je priporočena za vsakogar, previdnejše pa morajo biti osebe s sladkorno boleznijo, saj lahko neprimerni način prehranjevanja vodi v neravnovesje krvnega sladkorja in posledično do drugih zapletov. V ta namen smo veliko slišali o izdelkih iz pire, ekološki pridelavi in proizvodnji ter ozavestili pomen kakovostne hrane. Prevečkrat posežemo po že pripravljeni hrani, nesezonskih pridelkih in iščemo bližnjice. Obenem so nam tudi postregli z domačim pirinim kruhom, pirinimi piškoti, bučnimi semeni in prvovrstnim bučnim oljem. Prijetno utrujeni in polni vtisov smo se v popoldanskih urah vračali domov. Sicer smo nato odšli vsak po svoje, a se strinjali, da se že veselimo naslednjega meddruštvenega sodelovanja, ko nas bo avtobus odpeljal kdo ve kam.
Nuša Perko




