Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, SevnicaObčine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, ŽetaleObčine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, VrhnikaObčine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, PostojnaObčine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, VipavaObčine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, VeržejObčine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, ŽužemberkObčine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, SežanaObčine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob SaviObčine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, ŽalecObčine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, VuzenicaObčine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica
Mojaobčina.si
/var/www/mojaobcina.si/httpdocs/img/index/final_imgs/statisticne_regije_slovenije.svg
Oceni objavo

Tržič - Mesto na dan

Primerno za: Vse
Kontakt: 051 627 057, 04 59 71 536, informacije@trzic.si
Tržič - zmajevo mesto podjetnih in spretnih - vam kot eno izmed zgodovinskih mest Slovenije ponuja obilico navdihujočih zgodb! Izbrani sprehod vodi po najpomembnejših mestnih posebnostih, vključuje mestno kulinariko in ponuja odcepe v zeleno okolico. Ko se podate na sprehod, se iz obiskovalca spremenite v raziskovalca pravega značaja mesta!
OD OKNA DO OKNA, OD PORTALA DO PORTALA
Odkrivajte zgodbe za okni mestnih hiš. Spogledujte se s samosvojimi portali. Poiščite kamnino, ki vabi v bližnjo Dovžanovo sotesko!


Vstop v mesto
Na krožno pot se podajte pri mogočnem kovinskem zmaju iz petelinjega jajca (1). V staro mestno jedro vstopite čez kamniti most (2), ki ga krasi ograja s stebriči, v katerih so vidni ostanki fosilov iz slovite Dovžanove soteske. Pri prvem oknu naj vam prijeten potep zaželite zavetnika čevljarjev - Krišpin in Krišpinjan (3). Čevljarji so ju častili, rodila naj bi se na ponedeljek - dan, ko čevljarji niso radi prihajali na delo.


Trg meščanskih hiš
Na Trgu svobode naredite obvezen postanek pri Mallyjevi hiši (4). Ta meščansko-plemiški dvorec, ki ga je postavil lastnik fužin Ignacij Jabornik, ima na renesančnem portalu letnico 1618. Njegovi potomci so obubožali in zato so morali hišo prodati usnjarjem Mallyjem.


Pot nadaljujte do Devove hiše (5), ki je rojstna hiša začetnika slovenskega posvetnega pesništva Janeza Damascena Deva Ima lepo ohranjeni dve tržiški stavbni posebnosti: kovana železna polkna in vrata (ki so bila zapovedana po velikem požaru leta 1811), in sušilne odprtine na strehah, ki so usnjarjem in drugim obrtnikom služile za sušenje kož, platna in nogavic.


V Mestni kavarni (6) si privoščite najboljše slaščice v mestu (priporočamo Radetzkyjevo tortico s kostanjem, Zmajevo tortico in tortico Dovžanova soteska) ali prvo slovensko ekološko pivo, ki ga varijo na ekološki kmetiji Šlibar.


Okrepčani nadaljujte pot do hiše na zgornjem voglu (7), ki ga je bila v lasti usnjarjev Mallyjev, v njej pa je leta 1900 dobil svoje prostore prvi tržiški vrtec in do Perkove hiše - prve hiše na desnem bregu Bistrice, kjer so bili nekoč sejmi in prva tržiška gostilna.


Sedaj se ustavite! Poglejte nazaj in uživajte v razgledu na lijakasto oblikovani trg.


Cerkev in zadnje okno radovednih
Na koncu trga vas čaka Cerkev sv. Andreja (8), ki je na zgornjem koncu glavnega trga, stala že pred letom 1526. Cerkev so leta 1865 podrli in na njenem mestu sezidali sedanjo. V tej cerkvi je med leti 1871-1880 kaplanoval Jakob Aljaž, ki je v času svojega službovanja v Tržiču poslovenil najbolj znano božično pesem - Sveto noč, ki so jo prvič v slovenskem jeziku zapeli prav v Tržiču.


Nasproti cerkve se nahaja zadnje ohranjeno okno radovednih - "firbc vokn" (9) - tržiška stavbarska posebnost. Omogočala je opazovanje dogajanja na ulici brez sklanjanja skozi okno.


Muzej blizu vodnih rak
Po Koroški ulici nadaljujete do odcepa v Muzejsko ulico. V starem fužinarsko-obrtniškem delu Tržiča je, ob še ohranjenih vodnih rakah (umetno speljane struge reke), stavba nekdanje Pollakove barvarne in usnjarne. V njej Tržiški muzej (10) predstavlja nekdanje obrti. Splača se vstopiti!


Dvorec namesto pogorelega gradu
Po ogledu muzeja se vrnite na Koroško ulico. V Piceriji Pod gradom (11) si privoščite kakšno jed iz krušne peči, nato pa se povzpnite do dvorca Neuhaus (12). Stavbo na vzpetini v središču mesta je po požaru, ki je leta 1811 uničil prvotni grad, dal zgraditi sloviti maršal Radetzky, ki je bil najslavnejši lastnik dvorca. Z grajskega vrta se širi lep pogled na ulice mesta starih obrti.


Spust v avtentičnost 18. in 19. stoletja
Po stopnicah navzdol od dvorca Neuhaus do Partizanske ulice z obcestnimi kamni - opestniki (13) pot nadaljujete levo in čez most do Kurnikove hiše (14). V celovito ohranjeni tržiški hiši se lahko preizkusite v peki tržiške flike - značilne lokalne pogače. Flike so nekoč pripravljali iz ostankov testa za kruh - "fliko testa" so na tanko razvaljali, namazali z zaseko ali s kislo smetano in posuli s kumino.


Povratek na začetek zgodbe
V neposredni bližini Kurnikove hiše lahko občudujete gibljivo leseno mojstrovino - jaslice s posebnimi lesenimi figurami. Tekčeve jaslice (15) pričarajo božično zgodbo katerikoli dan v letu!


Od tu se po Cankarjevi cesti odpravite na izhodišče - k tržiškemu zmaju.


ODCEP ZA POTEP


V Dovžanovo sotesko
Sami ali z vodnikom se opravite v Dovžanovo sotesko (16), ki je od središča Tržiča oddaljena manj kot 4 km. Na razgledni učni poti poleg kamnin odkrivajte vanje vtisnjene fosile.

Oglejte si tudi