Logo MojaObčina.si

Tržič

DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
10°C
TPIC Tržič
Deli
Potovanje in turizem, Turistični biro

TPIC Tržič

Odprto

Danes 9.00‒17.00
Ponedeljek 9.00‒17.00
Torek 9.00‒17.00
Sreda 9.00‒17.00
Četrtek 9.00‒17.00
Petek 9.00‒17.00
Delovni čas od 1. 5. do 30. 9.; ponedeljek-petek 9.00 - 18.00 sobota 9.00 - 13.00

Predstavitev

Tržiška pokrajina je s svojimi gozdovi in planinskimi travniki ter z bogato kulturno in naravno dediščino mikavna za vsakogar, ki si želi oddiha sredi tihih naravnih lepot, na krajših kolesarskih izletih ali daljših pohodniških turah.

Vrhovi Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp ki se dvigujejo nad tržiško pokrajino so že dolgo privlačen cilj planincev. S tržiških gora se odpira pogled na dve deželi, Kranjsko in Koroško ter dve državi, Slovenijo in Avstrijo. Planinske poti v tržiških hribih zadovoljujejo tako zahtevnejše planince kot za ljubitelje zanimivih sprehodov po gozdovih in visokogorskih pašnikih, zaradi številnih planinskih postojank in planšarij pa so privlačne tudi za več dnevno planinarjenje.

Ko boste obiskali Tržič zagotovo ne smete spregledati starega mestnega jedra, ki z obnovljenimi ulicami še vedno šepeta zgodbe o čevljarjih, nogavičarjih, usnjarjih, tkalcih in kovačih, ki so za vsakdanji kruh izkoriščali vodno silo Mošenika in Tržiške Bistrice ter bližino živahne trgovske poti preko Ljubelja. Edino mesto v Evropi, kjer so morale hiše imeti kovana vrata in okna, je danes  kulturni spomenik, ki preseneča s klasicističnimi stavbami s portali, firb'c oknom in sušilnimi odprtinami na strehah. Stavbe v starem mestu jedru so zanimive tako zaradi arhitekturnih značilnosti kot tudi zaradi ljudi, ki so v njih prebivali. Nekoč predvsem industrijsko mesto je danes karavanški biser, ki se ponaša z bogato tehniško dediščino, skrbno urejeno v zbirkah Tržiškega muzeja.

Na obrobju Tržiča, približno 2 kilometra od mesta Tržiča se nahaja znamenita Dovžanova soteska, kjer divji tok Tržiške Bistrice že tisočletja dolbe globoko sotesko in ob tem razkriva kamnine, ki pričajo o dolgi in zanimivi geološki zgodovini. Sprehod po razgledni poti je primeren za vse, tako družine z otroki, romantične sprehajalce, planince in starejšo generacijo. Ko boste v rokah držali milijone let stare kamnine, razmišljajte o pradavnem – izginulem svetu, in tem, kako pomembno je varovati živo in neživo naravo, da jo bodo lahko občudovali tudi naši bodoči rodovi.

Tržič je Sloveniji in svetu znan predvsem po Mednarodnih dnevih mineralov fosilov in okolja, Festivalu tržiških bržol, Šuštarski nedelji in tekmovanju starodobnikov na stari ljubeljski cesti vendar pa vam lahko v Tržiču ponudimo kakšno od prireditev skoraj vsak dan, saj znajo prebivalci mesta in okoliških vasi narediti praznik iz vsake priložnosti.

Tržič z okolico namesto z avtom lahko raziščete s kolesom, ki si ga izposodite v Turistično promocijskem in informacijskem centru (TPIC) Tržič, ali pa se na odkrivanje skritih kotičkov našega mesta podate v stilu nordijske hoje. Palice za izposojo in vodnik, ki vam razloži  osnove nordijske hoje, sta vam prav tako na voljo v TPIC-u. Ko boste prijetno utrujeni in polni zanimivih vtisov, pa vas pričakujejo prijazni tržiški gostinci.

 

Vir: Občina Tržič

TPIC Tržič TPIC Tržič

Zadnje vsebine