Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
14°C
JUTRI
30°C
13°C
Oceni objavo

V Tržiču gre 11. marca "vuč u vodo"

Gregorjevo ali »Vuč u vodo« je tržiška šega, ki je v preteklosti živela med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči. Tržiška šega “Vuč u vodo” nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego obujamo 11. marca, na predvečer sv. Gregorja.

Čevljarski vajenci so svoje mojstre prosili za dovoljenje izdelati hišice med “šihtom” (delovnim časom). Vsak vajenec je zgrabil najbližji “camboh” (pehar ali košaro), ga napolnil z oblanci, vse skupaj pomešal z močnim lepilom, zažgal in pehar spustil po vodi.

Ker čevljarskih vajencev v Tržiču ni več, to šego obujajo otroci tržiških vrtcev in šol. Na predvečer gregorjevega se zberejo in spustijo hišice po Tržiški Bistrici. Program popestri večdnevna razstava gregorčkov tržiških otrok in številni spremljevalni dogodki.

Vsako leto pri organizaciji prireditve izmenično sodelujejo šole in vrtec. Letošnje gregorčke so ustvarili učenci in učitelji Osnovne šole Bistrica. Izbrani izdelki so na ogled na razstavah v nakupovalnih središčih Supernova Kamnik in Supernova Kranj, kjer si na panojih lahko preberete tudi zanimivosti o sami šegi. Razstavo gregorčkov si prav tako lahko ogledate tudi v izložbah na ulici Trg svobode

Razstava z naslovom Vračanje k tradiciji: Kako so šuštarji dali vuč u vodo? bo na ogled v Galeriji Atrij Občine Tržič. Pripravlja jo Tržiški muzej skupaj z Osnovno šolo Bistrica. Na razstavi bo vse do 10. aprila 2023 mogoče spoznavati dediščino gregorjevega, ki je tesno povezana z življenjem in delom tržiških čevljarjev. Ti so pri delu uporabljali posebne čevljarske svetilke – luči na gavge –, na gregorjevo pa so, kot so rekli, vrgli vuč u vodo. Razstavljeni bodo gregorčki, ki so jih letos prav za namen razstave izdelali otroci Osnovne šole Bistrica in stari gregorčki iz zbirke Tržiškega muzeja. Razstava bo na ogled tudi v soboto, ko bo v atriju Občine Tržič potekal osrednji dogodek.

Osrednji dogodek se bo odvijal v soboto, na predvečer godu sv. Gregorja. V Tržiču bo pestro že od 15.30, ko bo v Kulturnem centru Tržič brezplačna lutkovna predstava v izvedbi KUD Ampus z naslovom Kako je petelin izvalil jajce?, ki temelji na pripovedke o nastanku Tržiča. Po predstavi, ob 16.00, bo v preddverju Kulturnega centra že vse nared za delavnico izdelave gregorčkov. Prav tako ob 16.00 bodo otroci lahko nadaljevali doživetje v Kurnikovi hiši in sicer na delavnici peke ptičkov iz kvašenega testa. Skozi kulturni program s pričetkom ob 18.00 vas bodo popeljali učenci in učitelji Osnovne šole Bistrica. Ob 18.30 se bo Gregorjev sprevod v spremstvu Pihalnega orkestra Tržič pomaknil do brežine, kjer bomo vrgli "vuč u vodo" – spustili gregorčke. Na ploščadi pred Kulturnim centrom Tržič in pred Kurnikovo hišo bodo stojnice s tržiškimi ponudniki kulinarike in tržiškimi obrtniki. Za zaključek dogajanja bo z ognjenim spektaklom poskrbela skupina Čupakabra.

 

PROGRAM

ČETRTEK, 9. MAREC 2023

16.00 Ljudska univerza Tržič: delavnica Gregorjeve lučke iz modelirne mase

18.00 Galerija Atrij: odprtje razstave Vračanje k tradiciji: Kako so šuštarji dali vuč u vodo?

 

SOBOTA, 11. MAREC 2023 (osrednji dogodek)

15.30 Kulturni center Tržič: predstava Kako je petelin izvalil jajce? v izvedbi KUD Ampus

16.00-17.30 Kurnikova hiša: delavnica peke ptičkov iz testa v izvedbi OŠ Bistrica

16.00-17.30 Kulturni center Tržič: delavnica izdelave gregorčkov v izvedbi OŠ Bistrica

18.00 atrij Občine Tržič: kulturni program

18.30 iz atrija Občine Tržič: Gregorjev sprevod v spremstvu Pihalnega orkestra Tržič

18.50 brežina Tržiške Bistrice: kres, spuščanje gregorčkov in ognjeni spektakel s skupino Čupakabra

Oglejte si tudi