Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Z DARJO ŠVAJGER V NOVO SEZONO GLASBENIH VEČEROV V TRŽIŠKEM MUZEJU

Tržiški muzej je v lanskem letu z Glasbenimi večeri, ki so gostili pet vrhunskih slovenskih umetnikov, kulturni utrip mesta dvignil na višjo raven. Po izjemno uspešnem prvem ciklusu koncertov, razprodanih predstavah in zadovoljnih obrazih obiskovalcev, je pred vrati nova sezona. Programske niti so tudi letos v rokah Romane Krajnčan, ki je uspela k sodelovanju privabiti izvajalce, ki se s svojim glasom in interpretacijo uvrščajo med najboljše slovenske glasbene umetnike.

Gostja prvega Glasbenega večera v Tržiškem muzeju, tokrat še v Pollakovem salonu, bo  v petek, 22. aprila 2016, ob 20. uri Darja Švajger. Spremljal jo bo pianist Jaka Pucihar.

 

Darja Švajger je obiskovala nižjo in srednjo glasbeno šolo, gimnazijo in Pedagoško akademijo. Študij je nadaljevala na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost na Univerzi v Gradcu, smer solo petje in jazz pri priznanih profesorjih. Leta 1997 je diplomirala in postala profesorica solo petja. Leta 2013 je magistrirala na AGRFT in postala magistrica govora. Leta 2014 so ji na Univerzi v Ljubljani, na predlog Akademije za glasbo, podelili priznanje za  pomembna umetniških dela, ki je ekvivalent znanstvenemu doktoratu. Od leta 2015 kot docentka predava na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Darja je prejemnica številnih glasbenih nagrad in priznanj, Slovenijo je leta 1995 zastopala tudi na izboru za pesem Evrovizije v Dublinu na Irskem s skladbo Prisluhni mi. Od leta 1992 kot solistka koncertira z različnimi glasbenimi zasedbami, tako na koncertih, različnih prireditvah kot tudi na glasbenih festivalih doma in v tujini. Pri pevcih vzpodbuja kreativnost, raziskovalni duh in avtentičnost. Njen moto je: zaupaj si in upaj si. Najbolj čarobno pa je takrat, kot sama rada malo poetično reče, ko pevec postane pesem.

Jaka Pucihar deluje kot skladatelj, aranžer, jazzovski pianist in pedagog, ki rad in pogosto spremlja Darjo Švajger na nastopih. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je leta 1998 diplomiral iz kompozicije in glasbene teorije in istega leta prejel študentsko Prešernovo nagrado. Študij Kompozicije in glasbene teorije (magisterij) je končal na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V času študija je prejel študentsko Prešernovo nagrado za Koncert za tolkala in orkester, od leta 1999 pa na Akademiji predava glasbeno-teoretične predmete.

  

V nadaljevanju Glasbenih večerov v Tržiškem muzeju bodo nastopili še:

  • karizmatični harmonikar MARKO HATLAK (petek, 27. maj 2016, ob 20. uri)
  • vokalna swing zasedba VOX ARSANA z instrumentalnim triom (petek, 24. junij 2016, ob 20.30)
  • RUDI BUČAR & ISTRABEND ter gostja ROMANA KRAJNČAN (petek, 22. julij 2016, ob 20.30)
  • IZTOK MLAKAR (četrtek, 1. september 2016, ob 20. uri)

 

Vstopnice po 10 evrov si lahko zagotovite v predprodaji v Tržiškem muzeju in TPIC Tržič. Na dan koncerta bo cena vstopnice 12 evrov. Cena vstopnice za zadnji koncert v ciklu znaša 15 evrov. Število vstopnic je omejeno.

Za dodatne informacije sta vam na voljo:

Organizacija: Jana Babšek, Tržiški muzej (T 041 622 528, jana.babsek@guest.arnes.si)

Umetniška vodja festivala: Romana Krajnčan (T 041 686 795, info@romanakr.com)

 

Oglejte si tudi