Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Občina Tržič podpira idejo o svetovnem dnevu čebel

Občina Tržič in tržiški čebelarji podpirajo pobudo Čebelarske zveze Slovenije (ČZS), da se 20. maj razglasi za Svetovni dan čebel. Prav na ta dan, leta 1734 se je v Breznici pri Žirovnici rodil Anton Janša, začetnik modernega čebelarstva in eden najboljših poznavalcev čebel, ki je deloval kot prvi učitelj čebelarstva na cesarskem dvoru.
Pobudo sta že v lanskem letu podprli Vlada RS in največja mednarodna čebelarska organizacija APIMONDIA. Z namenom promocije pobude v Sloveniji se je ČZS v sodelovanju s čebelarskimi društvi novembra lani lotila velikega projekta in ga naslovila Svetovni dan čebel združuje Slovence in povezuje svet.  V okviru promocije bodo predsednik ČZS Boštjan Noč, podpredsedniki, člani upravnega in nadzornega odbora ČZS in tamkajšnji zaposleni v času od decembra 2015 do marca 2016 obiskali vseh 210 čebelarskih društev v Sloveniji.

 

V petek, 29. januarja 2016, ob 16. uri se bo čebelarska karavana s prepoznavnim kombijem ustavila v Tržiču. V atriju Občine Tržič bo predstavnike ČZS, na čelu s predsednikom Boštjanom Nočem, sprejel župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki tudi sam čebelari že polna štiri desetletja. Domači čebelarji bodo širši javnosti predstavili čebelarski krožek.

 

“Čebelarstvo ie v Sloveniji, pa tudi v Tržiču, ena od poezij kmetijstva, ki ima bogato tradicijo. Čebela je izjemen indikator stanja v okolju in tam, kjer je to dobro, s preživetjem nimajo težav. Zadovoljen in ponosen sem, da lahko rečem, da je v Tržiču temu tako. Osnovni pomen čebele ni v tem, koliko dohodka prinese čebelarstvu, pomembneje je tisto, kar čebele naredijo v naravi z opraševanjem in omogočajo številne kmetijske pridelke in rastline,” opiše pomen čebelarjenja tržiški župan mag. Borut Sajovic.

 

Petkovo srečanje bo priložnost za pogovor o stanju na področju čebelarstva v Sloveniji, za srečanje članov Čebelarskega društva Tržič z izvoljenimi predstavniki v Čebelarski zvezi Slovenije in podporo svetovnemu dnevu čebel, ki bi prinesel izjemno promocijo Slovenije. In nenazadnje tudi zato, da v čebelarske vrste privabijo čimveč mladih.

 

Tržiški čebelarji so imeli sicer v nedeljo, 24. januarja letni občni zbor, na katerem niso mogli mimo trenutno zelo aktualne teme glede varnosti in ustreznosti slovenskega medu. Med odvzetimi vzorci sta bila tudi dva tržiških čebelarjev, ki pa popolnoma ustrezata vsem normativom. “V Tržiču imamo dober med. Naši občani in potrošniki, ki

kupujejo med pri lokalnih čebelarjih, ki jih poznajo, so na varni strani,” še pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

 

V skopu promocije projekta poteka tudi nagradna igra, v kateri lahko sodeluje vsak, ki poišče prepoznavni čebelarski kombi, ga fotografira in fotografijo pošlje na e-naslov 20.maj@czs.si. Vse fotografije sodelujejo v nagradnem žrebanju.

 

Oglejte si tudi