Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Upoštevajte ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa

V Občini Žiri smo imeli v zadnjih 21-dneh 16 potrjenih primerov okužbe, v zadnjih 14-dneh 13 potrjenih primerov (v zadnjih 7 dneh pa 9). To je največji prirast v primerjavi z bližnjimi in daljnimi sosednjimi občinami. Navedeno stanje v naši občini je na žalost odraz slabšega upoštevanja predpisanih ukrepov, katerega
posledice bodo verjetno zopet omejevanje javnega življenja. Glede na stanje okužb v Žireh in v celotni Sloveniji moramo ukrepe jemati z vso resnostjo. Dosledno je potrebno upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ); (https://www.nijz.si/sl). Nošenje mask je obvezno (z nošenjem maske ščitimo predvsem druge in obenem kažemo odgovoren odnos do soljudi):
- pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih,
- pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra.

Ob vsakem vstopu v zaprt javni prostor je obvezno razkuževanje rok.
Ob kihanju, kašljanju ali neposrednem dotikanju površin ali predmetov z umazanimi rokami, virus nanesemo na različne predmete in površine, kot so mize, delovne površine, gumbi na vratih, ročaji, držaji in ograje, denar… Drugi ljudje se lahko okužijo tako, da se dotaknejo teh onesnaženih površin, nato pa se dotaknejo oči, nosu ali ust, ne da bi si prej umili roke. Priporočena medosebna razdalja naj bo vsaj 1,5 oz. 2metra. V primeru, da je ta razdalja manjša, je tveganje za okužbo veliko večje.
V prihodnjem tednu se bodo odprle šole. To pomeni veliko odgovornost za starše, da bodo ustrezno obvestili svoje otroke o izvajanju potrebnih higienskih in ostalih zahtevanih ukrepov. Odpiranje šol bo varno samo, če se bomo držali pravil.
Hitro testiranje na okužbo z virusom Covid-19 izvajajo tudi v ambulanti Arcus Medici v Žireh (https://arcusmedici.si/), kjer pa je potrebna predhodna najava.
Čas je, da stopimo skupaj. CEPIMO SE! Vsak od nas lahko s cepljenjem pomembno pripomore, da se epidemija uspešno obvlada in da se v jesenskem času zdravstvene in gospodarske razmere zaradi porasta okužb s COVID-19 ne bodo zaostrile. Učinkovita cepiva so namreč po mnenju zdravstvene stroke edino realno upanje, da omejimo širjenje virusa.
Če pri sebi opazite simptome, ki bi kazali na okužbo z virusom covid-19, se po telefonu posvetujte z osebnim zdravnikom, ki vam bo dal nadaljnje informacije.

Bodite in ostanite zdravi.

Oglejte si tudi