Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
12°C
JUTRI
14°C
8°C
Oceni objavo

Varuhov kotiček odslej tudi v Žireh

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je minuli ponedeljek obiskal vse štiri občine na Škofjeloškem in občino Medvode.

Ob obisku občine Žiri se je sestal z županom in obema podžupanoma, s katerimi je govoril o izzivih in najbolj perečih težavah, s katerimi se srečujejo pri svojem delu, v nadaljevanju pa predstavil Varuhov kotiček, namen katerega je institucijo Varuha približati čim širšemu krogu ljudi v okolju, v katerem živijo.

Po vsej Sloveniji je tako že sedemdeset tovrstnih kotičkov, kjer je ljudem na voljo informativni material, ki obsega kompletno delo Varuha, pa tudi otrokove pravice, zagovorništvo otrok in drugo.Temeljno poslanstvo institucije Varuha človekovih pravic je, da bdi nad tem, da različni organi v Sloveniji pri svojem delu spoštujejo človekove pravice in temeljne svoboščine posameznikov in skupin. Obenem preiskuje nezakonito in nepravilno delo državnih organov, organov lokalne samouprave in nosilcev javnih pooblastil. Svetina meni, da se ljudje premalo zavedajo, kdaj se lahko po pomoč obrnejo na Varuha. Nanj se ljudje v zadnjem obdobju najpogosteje obrnejo zaradi težav pri odzivnosti - ko ljudje tudi po več let ali mesecev ne dobijo odgovora od pristojnih organov ali nosilcev javnih pooblastil.

Varuh pa nima pristojnosti ob družinskih in med sosedskih sporih, pa tudi pri zasebnih družbah ne, za kar Svetina upa, da se bo spremenilo s popravki zakonodaje, ki se obetajo.

Oglejte si tudi