Oceni objavo

Zeliščarka Terezija in navdušenec nad kozolci Niko Nikolčič

Vrhnika, 3. oktober – V Cankarjevem domu je potekala predstavitev nove knjige Terezije Nikolčič »Zgodbe s tržnice« in fotografij njenega sina Nika Nikolčiča. Razstavo je z multivizijo in glasbo obogatil Lado Jakša.

Terezija Nikolčič je v novi knjigi predstavila 60 zelišč s pripadajočimi zgodbicami. Knjigo je opremila z zgodbami in fotografijami tridesetletnega sejmárjenja v krajih Notranjske, Primorske in na osrednji tržnici v Ljubljani. Pridodala je osnove fitoterapije, vprašanja in odgovore ter bonton nabiranja zelišč. Naj spomnimo, da je to njena druga knjiga. Prva je izšla pred osmimi leti pod naslovom »Čaji dobre misli Terezije Nikolčič - 101 zelišče za ljudi in živali«. Kot je na predstavitvi povedala, so doma vedno živeli z naravo, ki jim je hkrati nudila tudi zdravilne zeli. Spominja se, kako ji je mama dejala, naj si na rane položi tropotčeve liste. Kasneje je znanje o zdravilnih rastlinah srkala iz knjig, po upokojitvi pa jo je zeliščarstvo popolnoma prevzelo. Dolga leta je prodajala na različnih tržnicah, tudi na ljubljanski. Danes je prva slovenska uradno certificirana zeliščarka.
Niko Nikolčič je aktivno sodeloval pri nastanku obeh maminih knjig. Večina fotografij zelišč je njegovih. Pri drugi knjigi pa je bil tudi urednik. Del fotografij je razstavljenih v mali dvorani Cankarjevega doma, del razstave pa dopolnjujejo fotografije kozolcev. Niko se je namreč, kot sam pravi, zaljubil v kozolce v Blatni Brezovici, rojstnem kraju njegove matere. Dolga leta raziskuje njihove zgodbe, arhitekturo in vpetost v življenje na vasi. Nekateri od njih so že klonili pod težo časa, drugi mu še kljubujejo. Pravi, da bo na temo blatnobrezoviških kozolcev prihodnje leto izdal knjigo, tokrat pa je postregel z nekaj fotografijami in kratkimi dokumentarnimi opisi. Sodeč po videnem, se obeta zanimiva knjiga. Če težko kljubujete radovednosti, naj omenimo, da se je Niko o blatnobrezoviških kozolcih razpisal v 19. Vrhniških razgledih.

Dogodek, ki so ga organizirali Cankarjeva knjižnica Vrhnika, Muzejsko društvo Vrhnika in ZIC Vrhnika, je potekal v okviru 33. Dnevov evropske kulturne dediščine in tedna kulturne dediščine. Kot je dejala Tatjana Oblak Milčinski, vodja Cankarjevega doma, je to tretji in hkrati zadnji dogodek na Vrhniki v okviru omenjenih dnevov evropske kulturne dediščine. Lani so pod istim »geslom« 'Ustvarjalnost iz roda v rod' predstavili Anko in Leo Grom.

Razstava v Cankarjevem domu je na ogled do 5. novembra.

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

Oglejte si tudi