Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
14°C
SOB.
25°C
11°C
Oceni objavo

Tuje izkušnje za energetsko učinkovitost Vrhnike

Vrhnika aktivno razvija trajnostno energetsko politiko že od sprejema Lokalnega energetskega koncepta občine v letu 2009. S prijavljanjem na javne razpise je Občina pridobila državna in evropska sredstva za investicije v izboljšanje energetske učinkovitosti vrtcev, šol, zdravstvenega doma in drugih objektov. Za uspešno vodenje energetske politike in pridobivanje zunanjih sredstev se Občina Vrhnika usposablja v okviru projekta 'Green twinning', za kar je skupaj s partnerji iz drugih držav pridobila neposredno financiranje EU.

Namen projekta 'Green twinning' je krepitev znanja in usposobljenosti občin za izvedbo trajnostne energetske politike. V okviru projekta so bila za sodelujoče občine organizirana usposabljanja na temo energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije, neposredna pomoč in prenos dobrih praks med sodelujočimi občinami iz EU, podpisnicami Konvencije županov. Projekt, ki traja od pomladi leta 2012, se bo zaključil sredi leta 2014 s pripravo Akcijskega načrta za trajnostno energijo (SEAP) občine Vrhnika, ki se ga v okviru projekta pripravlja z Gradbenim inštitutom ZRMK.

Občina Vrhnika je za namen sodelovanja v projektu oziroma dela na trajnostni energetski politiki občine pridobila 35.445,00 EUR evropskih sredstev, kar predstavlja 75 % vseh stroškov (stroški dela in usposabljanj). Projekt je namreč uspešno kandidiral na evropskem razpisu v okviru programa 'Intelligent Energy Europe' (IEE).

Več informacij o projektu Green twinning je na spletni strani http://green-twinning.eu/


 

Oglejte si tudi