Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
11°C
PON.
26°C
12°C
Oceni objavo

Kameleon, maček in tri miši, barve so v naši hiši

Jesen je okolico našega vrtca pobarvala v čudovite barve, vse od živo rumene do temno škrlatne. Otroci iz Pravljične sobe (4-5 let) so v gozdu našli toliko različnih barv in njihovih odtenkov, da jih vseh sploh niso mogli poimenovati. Zato smo se v oktobru lotili tematskega sklopa o barvah. Spoznali smo osnovne barve, iz katerih so sestavljene vse ostale, raziskovali, v kaj se spremenijo, ko jih zmešamo med seboj in kaj jim moramo dodati, da odkrijemo prav vse njihove odtenke.

Na naši raziskovalni poti so nas vodili knjižni junaki: kameleon, ki ni našel svoje barve, mali modri in mali zeleni, ki sta barve mešala z objemi, tri miške, ki so padle v lončke z barvo in komaj ubežale mački ter maček Peter, ki je na sprehodu umazal svoje nove bele superege.

V vrtcu namreč pravljice pogosto uporabimo kot motivacijo, da razvijamo vsa druga področja razvoja. Da pa smo si nove informacije res dobro zapomnili, so nam pomagale aktivne gibalne metode, s katerimi smo usvajali vsebino zgodb, telovadili in celo likovno ustvarjali. Gre za celostne oblike učenja v gibanju, ki jih lahko uporabljamo v namene usvajanja novega znanja, utrjevanja in preverjanja. V telovadnici smo z aktivnimi metodami rešili miši in našli pot iz barvnega labirinta, v igralnici pa smo ustvarili celo vrsto umetnij, ki že krasijo našo garderobo. Po motivih zgodbe Mali modri in mali rumeni (L. Lionni) smo celo ustvarili vsak svojo knjigo. Seveda pa smo si pustili tudi dovolj časa, da smo barve doživeli z vsemi svojimi čutili. Mešali smo različne obarvane snovi (brivsko peno, sodo bikarbono, kis, vodo, škrobno maso, plastelin), delali preproste poskuse, barve mešali z dlanmi in stopali, prosto ustvarjali in jih podoživljali preko gibalnih zgodb. Tako je tudi naša igralnica odeta v najrazličnejše odtenke barve, na katere bi bila gotovo ponosna tudi botra jesen.

 

Anja Petelin, Pravljična soba, Vrtec Vrhnika

 

Kameleon.jpg

Oglejte si tudi