Oceni objavo

Z majhnimi koraki do velikih dejanj

Vrhnika, 23. november – V Cankarjevem domu je v okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov potekal dogodek na temo »Izzivi plastične embalaže v našem vsakdanu«. Gostje so predstavili učinkovitost recikliranja, pogoste zmote in kje so še skrite rezerve za okolje s čim manj odpadki.

Gregor Klemenčič iz Komunalnega podjetja Vrhnika je pojasnil, da Vrhnika v primerjavi s slovenskim povprečjem zbere enkrat manj mešanih komunalnih odpadkov (črn zabojnik) in enkrat več bioloških odpadkov. Tudi odpadne embalaže zbere zelo visok odstotek, med 82 in 83 odstotki. Količina zbranih odpadkov je pomembna, a nič manj tudi čistost zbranih frakcij, na kar se rado pozablja. Po besedah Klemenčiča, so vrhniški odpadki »čisti«, saj jih ne zavrača nobena gospodarska družba. Jaka Kranjc iz »Ekologi brez meja« je predstavil, kako so v marcu v blokovskem naselju na Vrhniki naredili sortirno analizo bioloških odpadkov. V 160 kg odpadkov je bilo za dobrih 6 kg vrečk, papirja, aluminijaste embalaže, plastike … Kot je dejal, je to manj od slovenskega povprečja.
Čistost frakcije je pomembna tudi pri plastični embalaži. Eva Lipovž Ančik iz Slopaka je pojasnila, da jo je primerne za nadaljno reciklažo slaba tretjina, večina preostalega materiala pa je primernega za gorivo RDF, ki bi se lahko uporabljalo za pridobivanje energije in toplote. Tudi v tem primeru so frakcije embalaže zbrane na Vrhniki boljše od slovenskega povprečja. Peter Gabrovšek iz vrhniškega obrata Saubermacher je dejal, da pri njih letno obdelajo 150 ton odpadne embalaže, od tega jo je 80 % z z območja vrhniške komunale. »Približno 50 % te embalaže je primerne za nadaljne recikliranje, kar je več od slovenskega povprečja.« Zahvala gre občanom, ki vestno ločujejo, a ni vse samo v njihovi moči. Včasih je težava tudi na strani materialov iz katerih je embalaža izdelana. Niso namreč vse primerne za nadaljno reciklažo. Matej Kovačič z okoljskega ministrstva je predstavil izhodišča prihajajoče evropske uredbe, ki gredo v smeri večanja primernosti embalaže za reciklažo ter zmanjševanja mase ter volumna le-te na minumum.
Sebastijan Zupanc (Zbornica komunalnega gospodarstva) in Jože Gregorič (Voka Snaga d.o.o.) sta opozorila na nujnost osveščanja ne samo mladih, ampak vseh generacij, o pomenu ločevanja in o ustvarjanju čim manj odpadkov.
Zbrane sta nagovorila tudi vrhniški župan Daniel Cukjati in log-dragomerški Miran Stanovnik, ki sta pohvalila začeto prakso ločevanja odpakov na območju nekdanje občine Vrhnika pred desetletji in poudarila, kako pomembno je nadaljevanje in izboljšanje teh praks za ohranjanje čistega in zdravega okolja v lokalnih skupnostih.
Vsi udeleženi sogovorniki so soglasno priznali, da ima prav vsak izmed nas možnosti za osebno izboljšavo v smislu zmanjševanja odpadkov, spremeniti je treba samo nekatere male navade. Kot pa vemo, majhni koraki vodijo do velikih dejanj.

Gašper Tominc

Oglejte si tudi