Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
11°C
PON.
26°C
12°C
Oceni objavo

70 let od odprtja prve samostojne razstave v tehniškem muzeju v Bistri

Tehniški muzej Slovenije je z odprtjem nove začasne razstave »Dobrodošli v Tehniškem muzeju Slovenije« obeležil 70. letnico prve samostojne razstave v muzeju, ki je bil ustanovljen leta 1951. »Leto po ustanovitvi so pripravili gostovanje pariške razstave o znanstvenih odkritjih, leta 1953 pa prvo lastno razstavo v prostorih v Bistri. Prav slednja je, zaradi okrogle obletnice, povod za to razstavo. Tokrat v ospredje ne postavljamo muzejskih predmetov, ampak obiskovalke in obiskovalce muzeja. Sedem desetletij razstav, aktivnosti in programov, odzivov in medijskih poročanj smo strnili v eno zgodbo. Zgodbo o tem, kako smo se skupaj z njimi in zaradi njih spreminjali in rastli,«
 je na odprtju razstave povedala avtorica razstave Irena Marušič. Direktorica muzeja dr. Barbara Juršič je dejala, da je bilo iz množice gradiva težko izluščiti peščico mejnikov tehniške dediščine. »Razstavo smo 'postavili na glavo', saj začenjamo s pogledom v prihodnost in preko sedanjosti peljemo nazaj, vse do začetkov muzeja.« Razstavo si je ogledal tudi soprog predsednice Republike Slovenije dr. Aleš Musar, ki je muzej prvič obiskal pred 48 leti, tedaj kot desetletni deček. Spomnil se je bleščečih naprsnih "značk" Rada Pehačeka, za katere je kasneje izvedel, da niso bile značke, ampak Pehačkove medalje. Pehaček je bil narodni heroj in tedanji predsednik Lovske zveze Slovenije. Dr. Aleš Musar je na odprtju razstave muzeju podaril uradno objavo patenta Janeza Puha za dvokolo, ki ga je leta 1902 izumitelj objavil v Veliki Britaniji. Dodal je, da predsedniška palača hrani rdeč prototip Tomosovega motorja iz leta 1976, ki je razstavljen pred glavno sejno sobo.

Tehniški muzej Slovenije, ustanovljen leta 1951, od leta 1953 razstavlja tudi predmete tehniške dediščine. V sedmih desetletjih se je nabralo več kot 300 razstav (lastnih občasnih in stalnih, gostujočih doma in na tujem, obsežnih in butičnih). Desetletja so bila osrednja področja raziskovanja in prezentacije gozdarstvo, lov, kmetijska tehnika, ribolov, lesarstvo, energetika, rudarstvo, industrija, promet, tiskarstvo in tekstil. Kot odgovor na aktualno dogajanje v družbi se muzej v novem tisočletju loteva interdisciplinarnih predstavitev novih tem, povezanih z zgodovino znanosti in tehnike, kot so medicina, šport, robotika, bionika, svetloba in zvok.

Razstava bo odprta do konca leta 2023.

Gašper Tominc

Oglejte si tudi