Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Vrhniko obiskala madnarodna delegacija Zero Waste

 

Vrhnika, 9. maj – Na vrhniškem komunalnem podjetju se je mudila mednarodna delegacija pod vodstvom Zero Waste Europe, ki je prišla na ogled najboljših slovenskih praks ravnanja z odpadki. Na Tojnicah sta jih najprej pozdravila in zaželela dobrodošlico vrhniški župan Daniel Cukjati in v. d. direktorja komunale Mirko Antolović, v nadaljevanju pa jim je vodja tehničnega sektorja Jernej Nučič predstavil uspešnost Vrhnike, Borovnice in Log-Dragomerja pri ločevanju odpadkov. Danes občani ločijo skoraj 84% vseh odpadkov, preostanek mešanih komunalnih odpadkov je tako samo še 64 kg na občana (pred desetimi leti jih je bilo še 190 kg). Goste je presenetilo dejstvo, da že vrtci usmerjajo najmlajše k ločevanju, odraslo populacijo pa z različnimi akcijami usmerja in vzgaja komunalno podjetje. Navdušenje so pokazali nad netipično obarvanimi vozili za pobiranje odpadkov, ki spominjajo na vse prej kaj drugega kot na smetarska vozila, pa tudi nad številom otokov za ločevanje odpadkov in raznovrstnostjo odpadkov, ki se zbirajo v njih.

Udeleženci iz različnih držav Evropske unije, pa tudi Savdske Arabije in Ukrajine, so si v sklepnem delu ogledali še zbirni center za odpadke in pa delavnico ter trgovino Depo, v kateri nekoč zavrženi predmeti ponovno dobijo svoj (nov) namen. Gostje bodo obiskali še ljubljanski center za ravnanje z odpadki in center ponovne uporabe ter prvi slovenski zero waste Hotel Ribno.

Zero waste je dolgoročna okoljevarstvena strategija upravljanja odpadkov, ki jih je mogoče dolgo uporabljati, brez izjeme predelati, reciklirati in ponovno uporabiti.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi