Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Znamenje ob Tržaški cesti v Sinji Gorici

V Sinji Gorici stoji tik ob Tržaški cesti znamenje, ki ga sestavljata križ iz umetnega kamna in litoželezen odlitek Kristusa. Križ z deteljičasto zaključenimi kraki (na zgornjem je vrezan napis IN/RI) je postavljen na dvojni podstavek: spodnji je kockast z zgoraj porezanimi robovi in ima na licu vrezan napis, ki pa žal ni več berljiv, zgornji je vitek pokončen kvader, v pravokotnem okviru spredaj pa ga krasi tričetrtinski relief, odlitek ženskega obraza v umetnem kamnu (cementu?), pod katerim je vklesana letnica 1912. Glava je pokrita z oglavnico, kar lik identificira kot Žalostno Mater Božjo. Melanholična podoba z zaprtimi očmi odraža findesieclovske tendence. (Morda bi lahko šlo za izdelek ravno v tistem času ustanovljene Oblakove tovarne cementnih izdelkov v Logatcu – »Prva kranjska parna tovarna cementnih izdelkov po ameriških iznajdbah«).

Korpus je v obliki plitkega votlega reliefa in meri v višino 105 centimetrov, razpon rok je 93 cm. Gre za tip Križanega s štirimi žeblji, vendar je žebelj skozi levo nogo le oblikovna rešitev in ni v funkciji. Litoželezni zvitek za napis ni ohranjen (oz. verjetno ni bil nameščen), napis INRI je, kot rečeno, vklesan. Kristus glavo nagiba v svojo desno stran, gosti lasje padajo na obe rami. Trnjeva krona je spletena iz dveh debelejših vejic. Vsi prsti na rokah so pokrčeni. Rana vboda s sulico na desni strani prsi je komaj vidna. Perizoma v obliki ozkega prtiča okoli ledij tvori vozel na levem boku. Sinjegoriškemu korpusu identičnega srečamo na pokopališkem križu v Grižah pri Sežani.

 

Znamenje v Sinji Gorici gotovo sodi med lepše in zanimivejše tovrstne izdelke. Je pa zaradi postavitve v neposredno bližino zelo prometne ceste in poslovnih objektov ter nenazadnje zaradi izredno malomarne polihromacije (pobarvanosti) korpusa žal močno degradirano.

 

Simona Kermavnar

Oglejte si tudi