Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

MAJSKI ČAS V ŽUPNIJSKEM VRTCU VRHNIKA

Pretekli mesec je bilo v našem vrtcu zelo zabavno, raznoliko, motivirano, deževno, tudi sončno in predvsem delavno.

Velikonočni prazniki so v našem vrtcu duhovno obarvani. Vsi se veselimo vstajenja. Letos smo tematiko povezali s slabimi navadami, dejanji ljudi, ki se jih vedno manj zavedamo, a so vseskozi prisotne med nami. Vsaka skupina je skušala opraviti dobro delo in tako naredila »svet« lepši. Tako smo skrbeli za urejenost igralnic, zalivanje rastlin, pobiranje smeti v naravi, skrbeli za svoje zdravje, obiskali osamljene v domu, razveselili bližnje, bili prijazni drug do drugega in si nudili medsebojno pomoč.

22. marca smo praznovali Dan zemlje. Ves teden smo posvetili naravi in navadam, ki pripomorejo k ohranjanju čistega življenjskega okolja. Vzgojiteljice smo za otroke in starše pripravile dejavnosti, ki so se navezovale na skrb za naš planet, predvsem pa na ustrezno ravnanje z odpadki, saj so le ti najnevarnejši element za propad obstoječega ekosistema. Otroci imajo že zelo dobro privzgojeno skrb za okolje. V vrtcu jih vsakodnevno spodbujamo k ločevanju odpadkov, racionalni uporabi vode, brisač in papirja. Na panoju pred glavnim vrtcem smo imeli velikansko Zemljo, ki je bila polepljena z »umazanimi« lističi. Otroci so lahko s starši vsakodnevno z dejanji pripomogli k ohranjanju čistega okolja in za vsako delo odstranili en listek. Ob koncu tedna je bila Zemlja že skoraj popolnoma očiščena, za kar so poskrbeli vsi otroci in s spodbudo staršev pripomogli k vzgoji naših otrok za čisto okolje v katerem živimo. Vsaka skupina v našem vrtcu ima tudi svoj vrtiček. Letos si je vsaka skupina izbrala eno vrsto zelenjave, ki jo bo spremljala vse od sejanja do končnih pridelkov. Otroci imajo v drugem starostnem obdobju (3-6 let) privzgojeno že veliko mero skrbnosti za rastline. Zelo radi pomagajo pri prekopavanju zemlje, rahljanju in urejanju podlage, oblikovanju gredic in sajenju sadik ali sejanju semen. V poletnih mesecih vedno »žanjemo« pridelke. Paradižnik, paprika, kumarice, solata, zelišča, lubenice, melone... otroci res uživajo v uživanju le teh.

Za konec naj se vrnem k misli Chief Seatlea, ki je dejal: »Zemlja ne pripada človeku, človek pripada zemlji. To dobro vemo. Vse je povezano med seboj, tako kot družino druži kri. Človek ni stvarnik tkanja življenja ampak samo vlakno v njem. Kar naredi s tkanjem, dela tudi s samim seboj.«

 vzgojiteljica Meta Žitko

Oglejte si tudi