Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Sodišče v zadevi Liko Vrhnika oprostilo Igorja Laha in soobtožene

jubljana, 16. marca (STA) - Ljubljansko okrožno sodišče je enega najbogatejših Slovencev Igorja Laha in štiri soobtožene oprostilo obtožb zaradi domnevno spornih poslov pohištvenega velika Liko Vrhnika, za katerim so ostali večmilijonski dolgovi do države, dobaviteljev in odpuščenih delavcev. Tožilstvo se je na sodbo pritožilo.

Poleg Laha, nekdanjega lastnika družbe Liko Vrhnika, je tožilstvo na zatožno klop posadilo še nekdanje direktorje v Liku Iztoka Svetina (Liko Pohištvo, Liko Vrata in Liko Trade), Danila Peteha (Liko Vrhnika) in Albina Rožmana (Liko Pohištvo in Liko Natur) ter nekdanjega lastnika in direktorja družbe Preudarna firma Marjana Vukosava.
Laha je bremenilo treh kaznivih dejanj oškodovanja upnikov ter pranja denarja, Svetina in Rožmana oškodovanja upnikov, Peteha pranja denarja, Vukosavu pa je poleg pranja denarja očitalo še tri dejanja oškodovanja upnikov. Obtožbo za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin je tožilstvo umaknilo, zato je sodišče v tem delu izdalo zavrnilno sodbo.
Vrhniška družba Liko je leta 2007 uradno prešla v Lahovo last, takrat je imela za več kot 27 milijonov evrov premoženja in kar 15 milijonov evrov kapitala. Po začetku gospodarske in finančne krize, ko je dokončno ugasnila proizvodnja, je Liko posloval z visoko izgubo in na koncu ostal praktično brez vsega premoženja.
Domnevno sporni posli naj bi se dogajali spomladi 2012. Tedaj so inšpektorji finančne uprave izvedli tudi davčni pregled, saj so bila vsa Likova hčerinska podjetja prezadolžena in imela blokirane račune.
Julija 2014 je Nacionalni preiskovalni urad opravil številne hišne preiskave v primeru oškodovanja upnikov družbe. Zbirali so dokaze za utemeljitev sumov kaznivih dejanj oškodovanja upnikov Lika in hčerinskih družb v višini približno 5,9 milijona evrov. S preiskavo kaznivih dejanj oškodovanja upnikov Lika in njenih hčerinskih družb so kriminalisti začeli maja 2014 na podlagi prijave davčnih inšpektorjev.
Lah je vseskozi zanikal okoriščanje na račun Lika in posledično krivdo za njegov propad, še piše Delo.

Oglejte si tudi