Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
PON.
27°C
4°C
Oceni objavo

Rast človeka za rast skupnosti

Decembra je mesto direktorice Občinske uprave Občine Vojnik prevzela Mojca Vodušek. Celjanka, ki že 18 let dela na Keršovi ulici 8.
Svojo poklicno pot v Vojniku je začela kot pripravnica za področje proračuna za Občino Vojnik. »Študirala sem finance in bančništvo in takrat mi računovodstvo še ni bilo blizu. S študentskim delom v računovodskem servisu sem osvojila osnove in ugotovila, da mi je to delo pisano na kožo. Preden sem prišla na Občino, sem delala v gospodarstvu, se spoznala z administrativnimi nalogami, uvoznimi in izvoznimi postopki,« je o svojih začetkih povedala Mojca Vodušek. Ko se je na Občini Vojnik pojavila potreba po lastnem računovodstvu, je sprejela izziv in ga vzpostavila do te mere, da je računovodstvo steklo kot služba v delu občinske uprave. »Za tiste čase, bilo je leta 2007, smo bili zelo napredni, z elektronskim podpisovanjem računov, informatizacijo sistemov, kar se pozna še danes. Tudi prejšnja direktorica je veliko delala na tem. Veliko nas je takih, ki si radi delo avtomatiziramo, da prihranimo čas.« Leta 2011 je Občina Vojnik skupaj z Vitanjem ustanovila Skupno občinsko upravo za področje proračunskega računovodstva. Mojca Vodušek je prevzela tudi vzpostavitev računovodstva za Občino Vitanje. Tako je zadnjih deset let opravljala strokovne naloge pri pripravi in izvrševanju proračuna za vitanjsko občino in bila računovodja za Občino Vojnik.

Korak naprej

»Sedaj sem ravno nekje na pol svoje karierne poti. Ko se je pojavila priložnost za mesto direktorice občinske uprave, sem temeljito premislila in se skupaj z domačimi odločila, da je to mogoče naslednji korak zame. Ni bila lahka odločitev, saj sem v določeni meri poznala zahteve dela. Pretehtal je tudi dober kolektiv. Si ne predstavljam, da bi podoben korak naredila na katero drugo občino. Imamo spoštovanje, dobre odnose, si pomagamo,« je povedala Mojca Vodušek. Prav ta pripravljenost pomagati jo je še posebej presenetila, ko je začela delati na Občini Vojnik. Da se lahko na kogar koli obrne po pomoč, tako v kolektivu kot tudi v skupnosti in združenju občin. »Vedno lahko pokličeš na drugo občino za informacije. Smo odprti glede tega, ni tako kot v gospodarstvu, ko že zaradi konkurence česa ne izveš,« je pojasnila nova direktorica.

Možnost za osebni in poklicni razvoj

Mojca Vodušek z možem in tremi hčerkami živi v Celju. V prostem času rada ustvarja: »Nisem umetnica, imam pa določene ročne spretnosti. Tako sem že marsikaj počela, od izdelovanja nakita, kvačkanja, pletenja, ustvarjanja z modelirno maso. Zelo rada grem tudi na sprehod v naravo, predvsem v hrib, da se malo prediham. To mi da zelo veliko energije.« Vsak dan se trudi usklajevati gospodinjstvo, materinstvo, zakon in službene obveznosti ter vse to umestiti v 24 ur. Čeprav je Celjanka, je Mojca Vodušek v svojih 18 letih dela vzljubila »našo občino«, kot ji pravi tudi sama in čuti do nje veliko pripadnost: »Ves čas sem imela dovolj možnosti za osebno in poklicno rast. Menim, da je pri nas ves čas veljalo, da ko so prepoznali potencial v sodelavcu, je bila možnost razvoja res dobra. Ravno ta del je meni dal pripadnost občini.«

Skupaj za razvoj

Vizija Občine Vojnik je postavljena do leta 2030 in na tem bodo delali še naprej, je povedala Mojca Vodušek. Predvsem na vključevanju mnenja občanov in na pridobivanju dodatnih finančnih sredstev za čim uspešnejši razvoj občine. Nova direktorica se bo v kolektivu trudila graditi na pripadnosti, na odnosih, strokovnosti z izobraževanji, saj sta področje dela in njegova zakonodaja zahtevna. Življenje v informacijski dobi nam narekuje potrebo po čim večjem informiranju, tukaj pa Voduškova vidi možnost za napredek, saj bodo povečali prenos informacij o delu občinske uprave ter aktivnostih v Občini. »Kar nekaj nas je na Občini Vojnik, ki smo se tukaj vzgojili. Pomembno je, da najdemo tudi primeren nov kader. Skupaj se lahko razvijamo. Nimam težav predajati znanja naprej. Zavedamo se, da smo tisti, ki smo dlje časa na delovnih mestih, lahko ujeti v svoje postopke. Pomembna je odprtost za sprejemanje novih idej. Vedno ne moremo biti inovativni, ker nas omejujejo zakonodaja in določeni postopki. Če pa si lahko kdaj delo poenostavimo, da se izognemo napakam, pa znajo mladi prinesti svež pogled,« je še pojasnila Mojca Vodušek.

Tekst in foto: Klara Podergajs

Oglejte si tudi