Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

330 let cerkve Marija sedem žalosti v Vojniku

Na praznik Marijinega rojstva, 8. 9. 2013, je v župniji Vojnik potekala slovesnost v počastitev 330-letnice cerkve, posvečene Mariji sedem žalosti, ki stoji na hribčku nad Vojnikom in so jo Vojničani vzeli za svojo pod imenom Devica Marija. Na predpraznični večer so pripravili 4. koncert Marijinih pesmi, v nedeljo pa slovesno sveto mašo pod vodstvom celjskega škofa in apostolskega administratorja mariborske nadškofije dr. Stanislava Lipovška.
V soboto, 7. 9. 2013, ob 18. uri se je pričel 4. koncert Marijinih pesmi v izvedbi devetih domačih zborov in skupin. Sodelovali so Erik, Filip, Karli Brezovšek in Peter Firšt, Vokalna skupina in spiritu, Cerkveni mešani pevski zbor župnije sv. Jerneja Vojnik, Dekliška vokalna skupina KUD France Prešeren Vojnik, Pevska skupina Društva kmetic Meta, Komorni zbor Forte, Ljudske pevke Taščice, Družini Brezovšek in Lenarčič ter  Moški pevski zbor KUD France Prešeren Vojnik. Na zaključku sta zazveneli še skupni pesmi. Vse skupaj je bila najlepša molitev in čudovita čestitka Materi Božji ob rojstnem dnevu. Prireditev sta povezovala Brigita Krajnc in Erik Brezovšek.

V nedeljo je bilo nadvse slovesno, saj je praznično sveto mašo vodil celjski škof dr. Stanislav Lipovšek ob somaševanju Antona Pergerja, Franca Brecla in Ivana Šumljaka. Škof je najprej blagoslovil nov oltar, ki so ga izdelali v Mizarstvu Kraljič, prav tako klopi, ki čudovito dopolnjujejo cerkveni prostor. Nato je sledil blagoslov barvnega okna s podobo Žalostne Matere Božje, ki ga je izdelal domačin Peter Martič. V nadaljevanju svete maše je škof nagovoril vernike k molitvi in poudaril pomembnost vseh zakramentov. Izpostavil je, kako pomemben je zakrament svetega zakona ter zakrament svetega mašniškega posvečenja. Oboje je darovanje. Vernikom je predstavil notranjost cerkve, ki praznuje častitljivo obletnico in so jo predniki z veliko vztrajnostjo zgradili in ohranili kljub težavam, ki so jih spremljale. Za cerkev sedaj skrbi ključar Milan Krajnc, ki nadaljuje družinsko tradicijo svojega očeta Slavka in mame Ivanke, ki sta skupaj s Štefanom in Anico Kačičnik in njuno družino preko petindvajset let skrbela za urejenost okolice cerkve in za vse, kar je bilo potrebno urediti v cerkvi. Krasilka cerkve je Marija Krajnc. Vse štiri cerkve, ki so del Župnije Vojnik, so lepo ohranjene in oskrbovane ter so ponos domačinov, prav tako tudi škofa Lipovška, saj je vojniška župnija, ki letos praznuje 400 let, njegova rojstna župnija. Sveto mašo je spremljalo lepo petje mešanega cerkvenega pevskega zbora pod vodstvom prof. Tomaža Marčiča, ki je poleg orgelske spremljave vključil še nekaj mladih glasbenikov, ki so kot mali orkester spremljali zbor in so skupaj zaključili čudovito slavje.

Milena Jurgec

Foto Edi Fidler

Oglejte si tudi