Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
5°C
TOR.
25°C
6°C
Oceni objavo

Obred blagoslova konj je tudi kulturna dediščina

Sveti Štefan je krščanski svetnik, ki je bil leta 34 našega štetja obsojen na smrt s kamenjanjem. Ljudje so ga razglasili za zavetnika konj in živine. Goduje 26. decembra in na ta dan je pogost običaj blagoslova konj. Obred blagoslova je na naših tleh prvi opisal Janez Vajkard Valvazor v Slavi vojvodine Krajnske. Po mnenju etnologov segajo korenine tega dogodka že v predkrščansko obdobje.
V Novi Cerkvi obujamo ta običaj že vrsto let. Organizatorji prireditve so Krajevna skupnost Nova Cerkev, gospod Alojz Vicman in Turistično društvo Nova Cerkev. Namen blagoslova je, da poskrbi za zdravje in dobro rast konj in druge živine. V današnjih časih postaja konj vse manj pomemben sodelavec kmeta, saj so kmečka opravila mehanizirana. Konjereja ima drugačen pomen, konje gojimo za drugačne namene. Na našem območju je kar nekaj rejcev, ki spoštujejo tradicijo blagoslova in sodelujejo na tej prireditvi. Letošnji deževni dan na Štefanovo ni bil prijazen do konj in jezdecev, saj se jih je udeležilo zelo majhno število. Gospod Vicman je opravil obred blagoslova ter s kruhom in soljo zaščitil naše živali. Glasbeniki KUD Godba na pihala Nova Cerkev so poskrbeli za praznično vzdušje pred cerkvijo in na vasi, kjer so se udeleženci okrepčali in družili. Člani Turističnega društva so obložili nekaj stojnic, Branko in Čato sta skuhala zelo dober golaž, za otroke pa smo pripravili palačinke.

Prav je, da ohranjamo tradicijo in se zavemo, da so že od nekdaj ljudje skrbeli za svoje živali. Obred blagoslova konj na Štefanovo je primer, ko si sežeta v roke verski pomen praznika in ohranjanje kulturne dediščine.

 

Lea Sreš

Foto: J. Vovk

Oglejte si tudi