Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Pri Miranu in Hedviki Kovač na dednem vrhu je prelepo.

Tako so ugotavljali številni vojniški vinogradniki, ki so se udeležili II. zaključnega predavanja v taki obliki (lani v vinogradu predsednika društva Mirka Krašovca v Brnici). Na terenu so hoteli pogledati in z vrhunskimi strokovnjaki ugotoviti, kako uspeva vinska trta in kakšna je vinska kapljica v kleti oziroma kaj so se v tem letu naučili. Letos pa je bil poudarek na praktičnem prikazu škropljenja vinske trte.
In pri Miranu ter Hedviki Kovač na Dednem vrhu so imeli kaj videti: po »šolsko« obdelan vinograd, visoko tehnološko opremljeno klet ter lepo urejeno okolje. Vino šestih sort pa je tako, da bi ga še »angelčki« pili. Kako se je prileglo k odlično pripravljenemu pasulju in domačemu kruhu!

 

Lep ambient še kako poživljajo prelepi cvetlični aranžmaji. Tu imata urejeno vse v »nulo«, to je pravi mali raj, so hvalili in se čudili hvaležni obiskovalci. Na vsakem koraku se vidi, da je vse narejeno z veliko ljubiteljsko ljubeznijo do narave ter veliko gostoljubnostjo do svojih gostov. Gospa Kovač je stalni sponzor peciva in kruha, pa naj bodo to društvene prireditve ali delovni sestanki. Njeno delo smo lepo opisali v ZBORNIKU ob 10. obletnici društva. Nekaj izvodov je še na razpolago.

 

Podpisani tajnik društva se dobro spominja velikega razočaranja mladega fanta Mirana, ko je komisija na ocenjevanju vin leta 2005 in2006 izločila prinešena vzorca. Na vsak način je nato hotel ugotoviti vzrok napake v vinu. In z vztrajnostjo in stalnim izobraževanjem mu je v dolgih letih uspel izjemen napredek. Člani društva so hitro opazili prizadevnega člana in ga povabili v upravni odbor. To je bil zadetek v polno.

 

Miran Kovač je član VVD Vojnik od ustanovitve dalje. Star vinograd zasajen s samorodnicami je posadil s sortami sauvignon, kerner, chardonnay, renski rizling. Tekom let je vinograd obdeloval po vseh strokovnih nasvetih. Sedaj lahko rečemo, da je to učni vinograd – po šolsko obdelan.

Prav tako je postopoma urejal tudi vinsko klet, ki je trenutno višek moderne tehnologije (vso kletarjenje je vodeno računalniško). Nabavil je tudi ostale moderne delovne stroje (goseničar, pnevmatska preša, inox posoda …).

Z veliko zavzetostjo po dvigu kakovosti vina mu je uspelo, da mu je kot popolnemu ljubiteljskemu začetniku do sedaj na ocenjevanju vin v domačem društvu uspelo dobiti 3 srebrne, 27 zlatih medalj, 13 brentačev za prvake sort, 1 šampiona za najvišjo oceno za vino rednih trgatev ter naziv VINAR leta 2012. Uspešno sodeluje tudi izven domačega kraja. Z naštetim je prepričal, navdušil tudi priznane strokovnjake. Med vinogradniki si je s svojim strokovnim znanjem pridobil velik ugled, nekaterim pa je celo mentor.

Velik pa je tudi njegov delež strokovnega dviga VVD. Ocenjevanje vin, kletarski večer, praznik vina, kletarjenje vina VOJNIČAN, pohod od kleti do kleti, maškarada v Novi Cerkvi, salamiade so projekti, kjer je njegov delež nepogrešljiv. Ima izjemne organizacijske sposobnosti in miren značaj!

Zelo velik je njegov prispevek pri izdaji ZBORNIKA, biltena ob vsakoletnem ocenjevanju vin, biltena s salamiad, spiskov vin ob pokušinah …

V svojem vinogradu in kleti je gostil številne goste med njimi: Društvo vinogradnikov Polič Štore, leta 2006 predavanji Zimska rez in Zelena dela, leta 2013 pa predavanje o škropivih – vsakič je bilo po okoli 100 udeležencev.

Tudi v župniji sv. Jerneja v Vojniku aktivno sodeluje pri projektih: butare na cvetno nedeljo, licitacija krač na praznik sv. Antona, blagoslov vina pri sv. Tomažu …

 

Na Dednem vrhu smo preživeli lepo popoldne. Zanimivo, da pa je po veliki vročini in suši ravno takrat močno deževalo. Gostiteljema hvaležni vinogradniki izrekajo velik HVALA.

 

Zapisal:

Pavle Leskovar

 

Foto: J.Vovk

Oglejte si tudi