Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Rebalans proračuna občine Vojnik za leto 2012

Občinski svet Občine Vojnik je na 17. seji dne 18. 10. 2012 sprejel rebalans proračuna za leto 2012.
Z  rebalansom proračuna se prihodki znižujejo za 734.118 EUR oziroma 9 % v naslednji strukturi prihodkov:

TABELA 1

S sprejetjem Zakona o uravnoteženju javnih financ se je s 1. 7. 2012 znižala primerna poraba občine, kar pomeni, da bo občina do konca leta prejela manj prihodkov iz naslova dohodnine v višini 30.649 EUR in finančne izravnave v višini 21.843 EUR. Po oceni do sedanje realizacije bodo nižji tudi davčni prihodki občine (davek na premoženje, davek na promet nepremičnin). Občina v tem letu ne bo prejela sredstev za sanacijo plazov, katere je planirala v višini 100.000 EUR.

Največje spremembe oziroma nižji prihodki pa se z rebalansom nanašajo na transferne prihodke za investicije. Občina v tem letu tako ne bo prejela naslednjih prihodkov, kar ima posledice tudi na strani odhodkov:

-       Sredstva Evropske unije, ki so bila planirana po 6. javnem razpisu strukture (kanalizacija Vojnik in Frankolovo) v višini 200.000 EUR v tem letu ne bodo pridobljena in se prenašajo v naslednji dve leti za kanalizacijo Vojnik. 

-       Planirana niso sredstva projektov, ki smo jih prijavili na razpis Agencije za kmetijske trge – ukrep obnova in razvoj vasi  (ukrep 322) za modernizacijo ceste v Lembergu v smeri gradu, v višini 212.500 EUR ter za ureditev društvenih prostorov v gasilskem domu Nova Cerkev v višini 106.250 EUR; prijavi sta bili popolni, vendar je zmanjkalo sredstev.

-       Na omenjeni razpis nismo prijavili projekta izgradnje igrišča pri Osnovni šoli Frankolovo, saj še občinski prostorski načrt, kar je pogoj za pričetek investicije, ni sprejet. Posledično ni planiran prihodek v višini 106.250 EUR in odhodek v višini 150.000 EUR.

 

Poleg naštetih sprememb prihodkov in posledično odhodkov je glavna sprememba nastala pri investiciji v telovadnico Vojnik, saj se z rebalansom znesek v tem proračunskem letu znižuje iz 1.348.112 EUR na 445.000 EUR. Prišlo je do zamika terminskega plana, saj je bila pogodba o sofinanciranju z Ministrstvom za šolstvo podpisana šele v septembru.

 

Zaradi težav pri pridobivanju služnosti se v tem proračunskem letu ne bosta pričeli investiciji v izgradnjo vodovoda v Tomaž in izgradnjo črpališča na desnem bregu Hudinje. Z rebalansom proračuna so se namenila dodatna sredstva za ureditev mrliške vežice v Črešnjicah in izgradnjo kanalizacije v Novi Cerkvi. V rebalans pa sta vključeni tudi dve novi investiciji, in sicer ureditev parkirnega prostora pred občinsko stavbo v Vojniku ter ureditev križišča s prehodom za pešce v Socki.

 

Z  rebalansom proračuna se odhodki znižujejo za 16,4 % oziroma 1.654.253 EUR v naslednji strukturi odhodkov:

TABELA 2

V sprejetem proračunu je bila predvidena zadolžitev za izgradnjo telovadnice v Vojniku v višini 1.172.000 EUR ter za izgradnjo nizko-energetskega vrtca v višini 969.000 EUR. Z rebalansom zadolžitev za izgradnjo telovadnice ni predvidena, medtem ko zadolžitev za investicijo v vrtec ostaja v isti višini. Občina se je v znesku 650.000 EUR prijavila na razpis Slovenskega regionalno razvojnega sklada za dodeljevanje ugodnih posojil občinam.

 

 

Irena Špegel Jovan

Oglejte si tudi