Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Krajevna skupnost Frankolovo praznuje

Praznik naše krajevne skupnosti je 23. maj, kajti na ta dan so leta 1944 partizani na Frankolovem izvedli drzno akcijo, ko so izpraznili skladišče orožja in pregnali nemške učitelje. Ta dan pa je tudi spomin na ponovno vstajenje slovenske pesmi v našem kraju, saj je v tej noči po treh letih hitlerjevske okupacije iz deseterice grl slovenskih partizanov v temno noč ponovno zadonela slovenska pesem, ki je bila pri nas vseskozi zelo spoštovana in močno uveljavljena.
V počastitev praznika Krajevne skupnosti Frankolovo, ki ga na Frankolovem praznujemo 23. maja, je bila v prostorih OŠ Antona Bezenška Frankolovo izvedena slavnostna seja Sveta KS Frankolovo. Slavnostne seje so se poleg članov Sveta KS Frankolovo udeležili tudi gostje z županom Občine Vojnik Brankom Petretom. Vse navzoče je nagovoril predsednik Sveta KS Frankolovo Dušan Horvat. Izrazil je veselje, da so se odzvali vabilu in poudaril, da le s skupnimi močmi, razumevanjem in spoštovanjem lahko dosežemo rezultate in pričakovanja svojih krajanov. Poudaril je tudi vlogo Sveta Krajevne skupnosti in vseh tistih, ki na kakršen koli način pomagajo uresničiti potrebe, zastavljene cilje in želje vseh krajanov. Truditi se je treba, da je kraj lepo urejen, da je zgrajena čim boljša komunalna infrastruktura, da so zagotovljeni optimalni pogoji na vzgojno-izobraževalnem področju in da je kraj zanimiv tudi za ljudi okoli nas. Vse to je bilo v teh letih v večini primerov zagotovljeno, čeprav so želje in potrebe vedno večje od realnih zmožnosti.

Opravil je inventuro o delu KS in pridobitvah v preteklem letu ter se zazrl v svetlo prihodnost, ki jo vidi predvsem pri gradnji težko pričakovanega novega vrtca s skupno kurilnico, jedilnico ter zunanjo ureditvijo na južnem delu šole. Pa tudi na drugih področjih bo treba marsikaj postoriti.

Pohvalil je delo društev in organizacij v kraju, se zahvalil njihovim članom in predsednikom. S svojim prostovoljnim delom dajejo utrip našemu kraju, ga predstavljajo zanimivejšega in ga promovirajo tudi izven občine. Za sodelovanje se je zahvalil tudi OŠ Antona Bezenška Frankolovo, Vrtcu Mavrica – enoti Frankolovo, Župnijski karitas Frankolovo, Krajevni organizaciji Rdečega križa Frankolovo, Krajevni organizacijo ZB za vrednote NOB Frankolovo, Župniji Frankolovo, Župniji Črešnjice, Gostilni Turist, posebno pa vsem tistim, ki te organizacije vodijo. Vsem je čestital ob krajevnem prazniku, jim zaželel obilo zdravja, sreče ter energije za dobra dela. Preden je predal besedo županu Občine Vojnik Branku Petretu in prisotnim, se je zahvalil svetovalki KS Frankolovo Ines Novak za trud in opravljeno delo.

Po končani slavnostni seji smo se vsi preselili v dvorano OŠ na osrednjo prireditev ob prazniku KS, kjer smo uživali v lepem ubranem petju in podelitvi krajevnih priznanj.

 

Podelitev krajevnih priznanj

Krajevna priznanja za leto 2019 so po sklepu članov Sveta KS in predstavnikov društev dobili:

DARKO RAVNAK – za dolgoletno dejavno delo v PGD Frankolovo in sodelovanje z ostalimi društvi

SONJA JAKOP – za dolgoletno delo v Prosvetnem društvu Anton Bezenšek in pomoč ostalim društvom

KVARTET FRANKOLOVO – za ohranjanje štiriglasnega petja različnih žanrov in promocijo kraja Frankolovo

 

Vsem dobitnikom iskrene čestitke.

Tekst: Dušan Horvat
Foto: Dani Landekar

Letni koncert Moškega pevskega zbora Anton Bezenšek Frankolovo

Kot vsako leto je tudi ob letošnjem prazniku Krajevne skupnosti Frankolovo Moški pevski zbor Anton Bezenšek Frankolovo pod vodstvom zborovodje Matevža Pušnika pripravil letni koncert z izborom pesmi iz njihovega bogatega pevskega repertoarja. Tudi letos so se zboru pridružili gostje; in sicer Mešani pevski zbor Forte iz Vojnika, ki ga vodi Tomaž Marčič. Ker imamo v občini Vojnik kar nekaj kakovostnih pevskih sestavov, je prav, da se ob takšnih priložnostih prav ti predstavijo domačemu občinstvu in s tem razlogom so letos Frankolovčani gostili omenjeni zbor. Da sta oba pevska zbora zelo kakovostna, dokazuje tudi letošnja uvrstitev obeh v regijsko raven, v katero so uvrščeni najkakovostnejši zbori iz letošnje območne revije v Celju.

 

Med koncertom obeh zborov so se z dvema skladbama predstavili tudi letošnji krajevni nagrajenci Kvartet Frankolovo, saj člani prepevajo v moškem zboru in delujejo v okviru domačega prosvetnega društva. Koncert je obiskal tudi prof. Marjan Lebič, dolgoletni zborovodja in častni član prosvetnega društva Anton Bezenšek, ki kljub častitljivim letom še vedno rad prihaja na Frankolovo in se redno udeležuje koncertov, ki jih prireja domači pevski zbor. Koncert in celotno prireditev je tudi letos povezovala Janja Srebot Vdovič. Po koncertu se je skupaj z gosti in krajani Frankolovega, tudi ob lepi domači pesmi, nadaljevalo druženje v sosednjem gostišču. Tako so na Frankolovem še enkrat dokazali, da je tu res doma lepa slovenska pesem, ki povezuje kraj in ljudi, ki v njem živijo.

 

Tekst: Elči Gregorc
Foto: Dani Landekar

Oglejte si tudi