Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

15 let Ljudskih pevk Taščice

Ljudska pesem že čez stoletja živi med nami in je po navadi zelo povezana z običaji in dogodki iz vsakdanjega življenja. Nastajala je spontano in ob različnih priložnostih, čez stoletja se je od kraja do kraja spreminjala in se v različnih oblikah ohranila do današnjih dni. Podobno se je dogajalo tudi z melodijo ljudske pesmi, ki se je prav tako čez stoletja spreminjala. Če je bila ljudska pesem do 18. stoletja nekako odrinjena, je na pohodu romantike ljudska pesem pridobivala na veljavi in je v mnogih primerih vplivala tudi na naše pesnike.
Kako lepo lahko zveni ljudska pesem, so nam predstavile Ljudske pevke Taščice 24. marca 2019 na koncertu ob 15-letnici delovanja v Kulturnem domu Vojnik. Na koncert so povabile še Ljudske pevke Pušeljc, skupino Kitarakon, Kvartet Grče in še nekaj predstavnikov mlajše generacije. Presenečenje koncerta je pa bil nastop Sun Woo Irgl, predstavnice mednarodne federacije za mir na svetu. Erna Košmrl, predsednica federacije v Sloveniji, je podelila priznanja še Mariji, Malčki in Darji, ostale članice Taščic pa so to dobile že leta 2007. Predstavnik JSKD iz Celja je na koncertu podelil štiri zlate Maroltove značke za 15-letno prepevanje Majdi, Vidi, Mariji in Jelki in dve bronasti Maroltovi znački za pet let prepevanja Malčki in Darji.
 

Pevska pot Ljudskih pevk Taščic se je začela 5. aprila 2004, ko se je zbralo deset že izkušenih pevk, ki so začutile željo po ohranitvi ljudske pesmi. Na začetku so skupino sestavljale Štefka Žgank, Trezika Smodej, Slavica Krajnc, Mimica Pohajač, Jožica Koštomaj, Majda Brežnik, Jelka Žlaus, Alenka Dobrotinšek, Vida Majcen in Olga Pavšer. Nekaj več kot deset let je Taščice vodila Jelka Žlaus in so bile članice Turistično-kulturnega društva Globoče. V tem obdobju so posnele tudi dve samostojni zgoščenki in skupno zgoščenko z Joškovo bando. Poleg mnogih nastopov z Joškovo bando so imele tudi več kot 100 samostojnih nastopov v naši občini, izven nje in tudi nekaj odmevnih nastopov v tujini. Kot odlične predstavnice ljudskega petja so bile kar nekajkrat povabljene v radijske in TV-programe, med njimi je bil najbolj odmeven nastop 19. 2. 2007 v oddaji Fonoteka RTV Maribor in kar nekajkrat so nastopile na natečaju »Eno pesem peti«, v organizaciji KUD Vladko Mohorič Zreče, Javnega sklada za ljubiteljsko kulturo in radia Ognjišče. Leta 2007 so na predlog »Slovenskega ženskega gibanja za mir v svetu« v Tinjah na Koroškem prejele mednarodno priznanje Univerzalne svetovne federacije »ambasadorke za mir«, leta 2009 so bile dobitnice županovega priznanja, ob 10. obletnici delovanja pa so prejele priznanje za ljudsko pesem – srebrno Maroltovo značko, ki jih podeljuje Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti – območna izpostava Celje.

 

V decembru 2014 so se Ljudske pevke Taščice vključile v KUD France Prešeren Vojnik in od takrat jih vodi Majda Brežnik. V tem obdobju so imele več kot 80 nastopov v domovih starejših v celjski regiji, na regijskih srečanjih ljudskih pevcev, na prireditvah v občini in na mnogih prireditvah izven nje. Kot »ambasadorke za mir v svetu« so 14. decembra 2018 nastopile tudi v mali dvorani Parlamenta v Ljubljani. Zaradi starosti in bolezni je prišlo tudi do sprememb v sestavi Ljudskih pevk, Taščice so se nekoliko pomladile, nazadnje je v skupino prišla Darja, ki je prepevanje ljudskih pesmi obogatila z lepim glasom in z retoričnimi spretnostmi. Danes Ljudske pevke Taščice sestavlja šest pevk: Majda Brežnik – vodja, Marija Korošec, Vida Majcen, Malčka Jošt, Darja Flis in Jelka Žlaus in imajo za delovanje v prihodnje še smele načrte. Njihova želja je nastopati in ponesti ljudsko prepevanje med ljudi, ki radi prisluhnejo tovrstnemu ljudskemu prepevanju, zato je njihov moto: »Kdor poje, zlo ne misli«.

 

Tekst: Jože Žlaus
Foto: Loti Žlaus

Oglejte si tudi