Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
12°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Podpis dogovora o sodelovanju

Občino Vojnik so med 23. in 26. majem obiskali predstavniki Društva Božene Nemcove (SBN) iz slikovitega mesta Česka Skalice in ravnateljica tamkajšnje OŠ Iveta Baranova. Namen obiska je bil podpis dogovora o sodelovanju med Turistično-kulturnim društvom Globoče in SBN Česka Skalice in dogovor o možnostih sodelovanja med OŠ Vojnik in OŠ Česka Skalice.
Predstavniki SBN s predsednico Heleno Duchačovo so si prvič ogledali bogato zbirko knjig, slik, turističnih prospektov in ostalega materiala o življenju in delu Božene Nemcove, ki jo najdemo v Galeriji Piros v Globočah. Lastnik galerije in dober poznavalec življenjepisa in bibliografije o Boženi Nemcovi Jože Žlaus je že devet let član SBN v Česka Skalici in je zato pred dvema letoma dobil mednarodno priznanje na Češkem. Jože je tudi partner Oddelka za bohemistiko – češčino na ljubljanski univerzi, zato v galerijo prihajajo tudi študentje češčine in z navdušenjem ogledujejo veličastno zbirko o Boženi Nemcovi.

 

Da bi se sodelovanje razširilo tudi na področje osnovnošolskega programa, smo na OŠ Vojnik pripravili kratko predstavitev Božene Nemcove. Postavljena je bila razstava pastelnih risb o življenju Božene Nemcove avtorja Jožeta Žlausa, predstavniki SBN so predstavili Češko in SBN, na koncu pa je bila predstavljena še pravljica Božene Nemcove »O Smoličku« v obeh jezikih, kar je bilo pa še posebej zanimivo za učence OŠ Vojnik. Po razgovoru med obema ravnateljicama, gospo Olgo Kovač iz OŠ Vojnik in Gospo Iveto Beranovo iz OŠ Česka Skalice, so bili položeni temelji za prihodnje sodelovanje med obema šolama, za kar se pa zavzema in podpira tudi župan Branko Petre.

 

Foto in tekst: Jelka Žlaus

Oglejte si tudi