Logo MojaObčina.si

Vojnik

JUTRI
1°C
-1°C
PET.
0°C
-1°C
8467

Memories in wood - Spomini v lesu

Ana Ravnak Majcen iz Nove Cerkve, po poklicu ekonomistka, zase pravi, da je umetnica po duši. Od vsega jo najbolj zanima fotografija, ki je pri njej visoko na prednostni lestvici. Po starših je podedovala podjetniško žilico, po mami pa še čut za estetiko in svoj najljubši konjiček spremenila v posel.

Vse, kar je v povezavi s fotografijo, jo »vznemirja« že od otroštva – pravi, da svet skozi objektiv vidi s popolnoma drugimi očmi. Ko se je pri njenih rosnih sedemnajstih letih napovedala hči Neža, ni bil njen prvi nakup kar koli za dojenčka, oblačilo ali otroški voziček, ampak fotografski aparat DSLR. »Spomini prehitro zbledijo, zato sem želela ohraniti prav vse – njene male prstke, nogice, predvsem pa čustva, ki jih lahko s fotografijo tako lepo zaobjameš. Ko po osmih letih pogledam takratne fotografije, sem si za to potezo neizmerno hvaležna.«

 

Kasneje, med študijem menedžmenta, ki ga je tudi uspešno zaključila, je raje kot študijsko literaturo prebirala vse o fotografiji, hči Neža pa je postala njena prva muza – takrat so nastali zametki tega, kar ustvarja danes. Najprej se je »zaljubila« v poročno fotografiranje, vendar je morala iz zdravstvenih razlogov po rojstvu druge hčerke Žive to zvrst fotografije opustiti. »Iskala sem način, kako kljub vsemu še naprej ostati povezana s fotografijo in sem ga našla. Lahko rečem, da me je zgodba z Živo pripeljala do nove niše v svetu fotografije – fotografij na lesu«, pripoveduje Ana zgodbo o svojih »lesekih«, kot jih ljubkovalno imenuje. 

 

V času digitalne fotografije se pogosto dogaja, da posnetki ostanejo pozabljeni nekje na diskih. Ana pa je razvila tehniko, ko fotografije v različnih oblikah in velikostih na lesekih zaživijo v oprijemljivi obliki. Izdelki nastajajo pod blagovno znamko Memories in Wood. Zakaj les? »Spomini so kot les – grejejo te takrat, ko dnevi postanejo hladni.« Ne le spomini, leseki so lahko tudi unikatno darilo, ki lahko popestrijo tudi najbolj dolgočasne stene naših domov. Pred letom in pol je odprla spletno trgovino www.memoriesinwood.si, kjer podrobneje predstavlja kompleten nabor svojih izdelkov ter vse informacije in zanimivosti o njej in o fotografijah, ki z njeno tehniko izdelave dobijo pridih večnosti.

 

Njeni izdelki danes potujejo večinoma v Ameriko, Veliko Britanijo, Nemčijo, pa tudi drugje po svetu (v Hongkong, Novo Zelandijo, Avstralijo, Kanado, Kitajsko itd.), vesela je tudi vsakega lokalnega naročila. Profesionalni fotografi iz tujine ji pošljejo svoje fotografije, Ana pa jih prenese na les. Celostna priprava slik, komunikacija s strankami in marketing so njena skrb, pri proizvodnji pa ji v veliki meri pomaga njena desna roka, oče Ivan Ravnak. Ko nastopijo tehnične težave, jih »pozdravi« mož Aljaž.

 

Vsak izdelek dela s srcem in dušo, svojo strast do fotografiranja želi razvijati še naprej in jo podeljevati z drugimi. Načrtov in idej pravi, da ima ogromno. Čeprav meni, da je narava najlepši studio, namerava letos v Marofu v Novi Cerkvi odpreti fotografski studio, ki bo prilagojen zlasti za fotografiranje nosečnic, otrok in družin. Ana je prepričana, da je fotografija naložba, ki s časom vedno bolj pridobiva vrednost. Tisti, ki se strinjate s to trditvijo, lahko svoje dragocene trenutke ujamete skupaj z njo. Ponudbo si lahko ogledate na spletni strani www.anaravnak.com ali na Facebook strani Ana Ravnak Photography, spomine pa za vedno ohranite na lesekih.

 
Tekst: Sonja Jakop

Foto: osebni arhiv

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!