Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Srečanje pevskih zborov občin Vojnik in Dobrna

Sedem odraslih pevskih zborov, 170 nastopajočih, 21 zapetih pesmi, navdušenje nad programom in domiselnimi interpretacijami pesmi, rast kakovosti zborovskega petja, izmenjava mnenj in izkušenj ter živahno druženje po koncertu – to je izkupiček tradicionalnega srečanja pevskih zborov občin Vojnik in Dobrna 2018, ki se je v organizaciji Občine Vojnik odvijalo v prvem majskem vikendu v dvorani OŠ A. Bezenška na Frankolovem.
Zbori so si po eni strani med seboj zelo podobni, pa tudi izrazito različni. Kot prvo jim je skupno dejstvo, da vsi člani radi prepevajo, nekateri celo v več pevskih sestavih. Skupno jim je tudi, da zbori od svoje ustanovitve dalje praviloma delujejo brez prekinitve. Najstarejši, MoPZ France Prešeren iz Vojnika stopa že v deveto desetletje svojega delovanja. Najmlajši, prav tako vojniški, MePZ Forte je na sceni sedem let. Vmes se uvrščajo: MoPZ Dobrna – 71 let, MoPZ KUD Nova Cerkev – 46 let, MoPZ Anton Bezenšek Frankolovo – 45 let, ŽPZ Korona Dobrna – 18 let in MePZ Društva upokojencev Vojnik – 14 let. Zbori to srečanje običajno izkoristijo kot generalko pred udeležbo na območni reviji pevskih zborov v Celju. Večina njih se namreč redno udeležuje celjske revije, kjer dobijo potrditev svojega dela v obliki pisne ocene glasbenih strokovnjakov.

 
Čar vsem zborom pa daje njihova različnost. Posegajo po različnem repertoarju, od ljudskih do umetnih pesmi, domačih in tujih avtorjev, od »evergreenov« do sodobnih stvaritev, od lahkotnih in spevnih melodij do zelo zahtevnih zborovskih priredb. Nekateri se udeležujejo nastopov na prireditvah in koncertih pretežno v lokalnem okolju, drugi se podajo še na razna pevska tekmovanja in festivale širom po Sloveniji in v tujino. Pestra sestava pevcev obeh spolov, različnost interesov in svojski zven vsakega zbora ustvarja zanimiv in bogat mozaik zborovskega petja v vojniški in sosednji dobrniški občini. Zborovsko petje je najmnožičnejša oblika kulturnega udejstvovanja v Sloveniji. Veseli smo, da obe občini na različne načine podpirata to dejavnost. In vsakoletno srečanje je že eden od načinov tovrstne podpore.

 

 

Tekst: Sonja Jakop

Foto: Dolfi Jakop

Oglejte si tudi