Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

V Vojniku odprta trgovina z rabljenimi in predelanimi izdelki

Leta zapuščeni prostori ob Celjski cesti so končno dobili svojo pravo namembnost. Na svetovni dan turizma, 27. septembra, so odprli tako imenovano zeleno trgovino, poimenovano Center ponovne uporabe. Datum ni bil izbran slučajno, je na otvoritvi povedala dr. Marinka Vovk, direktorica Okoljsko-raziskovalnega inštituta, ki ustanavlja takšne trgovine.
»Kako bi se brez čistega okolja lahko šli turizem?« se je vprašala.

Da je trgovina, šesta takšna v Sloveniji, »zrasla« ravno v Vojniku (mimogrede, v Celju ali Velenju jih še nimajo), je najbolj zaslužna direktorica občinske uprave Mojca Skale. »Včasih se projekti kje zaustavijo, Mojca pa je bila tista, ki je z dobro voljo znala stvari znova pognati v tek,« je poudarila Vovkova in se obenem še enkrat zahvalila njej in županu Benu Podergajsu, ki sta ideji o takšni trgovini dala prosto pot.

 

»Glede na to, da je ena gospa že pred otvoritvijo prišla sem s kupom rabljenih stvari, me ne skrbi, da ideja ne bi zaživela,« je povedal župan. V trgovini namreč ne bo mogoče predmetov, ki so obnovljeni ali predelani iz starih, odsluženih reči, le kupiti po simbolični ceni, temveč boste občani vanje lahko prinašali stvari, ki bi jih morali zalučati v kanto za smeti, čeprav čutite, da jih je pa »za smeti« vendar škoda.

 

Zgoraj opisani sta dve funkciji vsake zelene trgovine, vojniška pa bo nudila še kup drugih storitev. V trgovini, ki premore kar tri velike prostore, bodo tako lahko učencem nudili učno pomoč, starejšim (in drugim) likali perilo, popravljali čevlje, starejšim pomagali pri nakupih in podobno. „Trikrat tedensko bo z nami čevljar, enkrat tedensko bo modna oblikovalka svetovala, kako polepšati svoja oblačila, pripravili bomo delavnice, na katerih bomo ljudem pokazali, kako naj se lotijo obnov starih predmetov.« Posebnost novo odprte zelene trgovine je tudi v tem, da bodo v njej izvajali tudi rehabilitacije invalidov. Vse zelene trgovine so sicer tipi socialnega podjetništva, v katerih zaposlujejo težje zaposljive ljudi. Dosedaj pa še niso zaposlovali invalidov, ki morajo zaradi duševne bolezni prej opraviti posebne rehabilitacije. Za piko na i okolju bodo v trgovini možnost dali trem takšnim prebivalkam vojniške občine. „Pri nas bodo lahko delali, ustvarjali in si gradili dostojanstvo. Najbolj žalostno je, če bi ljudje radi delali, pa nimajo kje.“

 

Nadgradenj vojniške zelene trgovine je še nekaj. Povezati namreč želijo lokalne ponudnike, ki tudi sami radi ustvarjajo ali znajo narediti kaj praktičnega. Pripravljali bodo delavnice, s katerimi bodo pri otrocih razvijali ustvarjalnost, jim pokazali praktična dela ter jih učili preko enostavnih poskusov. Za vse, ki jih našteto ne bi pritegnilo, pa pripravljajo še „klepetalnice“.

 

Prisrčna otvoritev, katero so popestrili folklorna skupina OŠ Vojnik, malčki iz vrtca Mavrica ter »Joškova banda« (slednji tudi kot dober primer, kako iz odsluženega orodja narediti dobro glasbilo), se je zaključila s humanitarno gesto. Socialno ogroženi družini so predali  bon v vrednosti 100 evrov. Vojniška trgovina je namreč del znanega Centra ponovne uporabe v Rogaški Slatini, kjer popravljajo tudi odvrženo pohištvo. Cene njihovega lično renoviranega pohištva so namreč tako nizke, da si bo družina lahko opremila celotno dnevno sobo.

 

Rozmari Petek

 

Oglejte si tudi