Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
9°C
ČET.
20°C
11°C
Oceni objavo

Človek z veliko vizijo

Gasilska organizacija je danes najmočnejši in zelo pomemben člen sistema varstva in ukrepanja ob naravnih in drugih nesrečah. Operativna pripravljenost in visoka strokovnost odlikujeta več kot 165.000 članov v 1.345 Prostovoljnih gasilskih društvih (PGD) in v več kot 120 Gasilskih zvezah (GZ) po celotni Sloveniji. Gasilska zveza Slovenije je torej največja humanitarna organizacija, člani katere so v vsakem trenutku pripravljeni pomagati bližnjemu v poplavah, potresih, požarih in ostalih nesrečah. Vse to in še več ima zapisano v svoji duši tudi Roman Kugler.

Roman Kugler je v gasilske vrste v domačem društvu v Gotovljah vstopil že kot pionir leta 1981. Kot mladinec se je redno udeleževal gasilskih vaj in tekmovanj ter postal desetar. Opravil je osnovni in nadaljevalni tečaj za gasilca, nato še za višjega strokovnega svetovalca, predavatelja in strojnika. Bil je prejemnik priznanj GZ III. in II. stopnje, pa tudi član UO in Komisije za nabavo tehnike v PGD Gotovlje. Aktiven je bil še v občinskem poveljstvu Žalec.

Življenjska pot je Romana pripeljala v Vojnik, kjer se je leta 2008 včlanil v PGD Vojnik in kmalu postal podpredsednik društva. V GZ Vojnik – Dobrna je kmalu za tem dobil vlogo v častnem razsodišču. Leta 2011 je postal predsednik PGD Vojnik in član upravnega odbora GZ, leta 2018 še podpredsednik GZ Vojnik – Dobrna. Od prihoda v PGD Vojnik je bil prejemnik društvenih priznanj za aktivno delo in gasilskega odlikovanja III. stopnje.

Kot predsednik PGD Vojnik si je ves čas prizadeval, da bi društvo napredovalo v tehničnem in humanitarnem smislu. Zavedal se je, in še vedno je tako, da mora imeti društvo poleg dobre opreme in tehnike tudi velik občutek in zaupanje v gasilske člane v društvu, v zvezi in širše. Zato je bil pobudnik številnih izobraževanj, srečevanj, strokovnih ekskurzij, nagrajevanj, Florjanove maše ... in kar je najpomembneje, v gasilske vrste je pritegnil veliko mladih in jih znal na primeren način motivirati (kopanje, obdarovanje, taborjenje in podobno). Roman namenja veliko pozornosti tudi medgeneracijskemu sodelovanju, saj se zaveda, da znanje in izkušnje starejših ugodno vplivajo na mlajšo generacijo.

Roman Kugler je dober gospodar in strateg, ki ve, kako pridobiti finančna sredstva. V času njegovega predsednikovanja je njihov gasilski dom dobil novo centralno ogrevanje, zamenjali so dotrajana okna, obnovili kuhinjo, sanitarije, dežurno in poveljniško soba, sanirali so dimnik, na strehi društvenega doma so zgradili solarno elektrarno in podpisali pogodbo z VO-KA za pregled hidrantnega omrežja v Občini Vojnik. 
 

Poleg skrbi za urejen gasilski dom je veliko pozornosti namenil tudi dobri zaščitni opremi gasilcev in tehnični opremi društva. Leta 2014 je društvo prevzelo gasilsko cisterno AC 16/60, leta 2015 (ob praznovanju 135. obletnice delovanja PGD Vojnik) pa poveljniško vozilo PV-1 (Ford Ranger) in motorno brizgalno Rosenbauer Fox 3 z ustrezno prikolico. Maja lani je društvo pridobilo gasilsko platformo z višinsko dosegljivostjo 24 metrov in to naj bi uradno prevzeli ob 140-letnici društva, žal pa je pandemija to onemogočila.

Roman Kugler je po naravi skromen človek in uspehov v društvu nikoli ne pripisuje samemu sebi. Vedno poudarja, da so za napredek v društvu zaslužni prav vsi, ki sledijo njegovi viziji in s skupnimi močmi realizirajo dogovorjene in zastavljene cilje.


Besedilo: Jože Žlaus

Foto: Matjaž Jambriško

Oglejte si tudi