Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vojnik
JUTRI
22°C
9°C
SOB.
22°C
9°C
Oceni objavo

Celostna oskrba kmeta

V Kmetijski preskrbi Vojnik so v zadnjem času razširili ponudbo izdelkov na vseh oddelkih, dodali so sezonske izdelke in pridelke, predvsem pa so ponosni na ponudbo lokalnih izdelkov.

»V prvi vrsti je poslanstvo kmetijske preskrbe, da poskrbi za lokalnega kmeta, ki je tudi glavni kupec, da mu zagotovimo vse potrebno za delo in preskrbo živali v dogovorjenem roku in po konkurenčnih cenah,« je povedala poslovodja vojniške Kmetijske preskrbe Lilijana Obreza, ki je nalogo prevzela julija 2021. Kmetje lahko tako v prodajalni najdejo krmila za manjše in večje živali od začetka do konca pitanja, vitamine, prehranske dodatke, napajalnike, priveze, krmilnike in podobno. Ne manjka ponudbe za poljedelstvo (semena žit, koruze, travinja, krompir, ozelenitveni posevki), oskrbo rastlin (fitofarmacevtska sredstva, gnojila), pripomočkov za spravilo krme (vreče, silirni dodatki, folije za silažo, mreže in folije za baliranje), celostno oskrba in podporo za vinogradništvo in kletarjenje, oskrbo sadjarjev in podobno. V ospredje postavljajo pomoč prodajalcev, ki se redno izobražujejo, da lahko kupcem kakovostno svetujejo.

Pisana ponudba

Ponudba v kmetijski preskrbi pa ni samo za kmete, v njej najdejo izdelke tudi domači vrtičkarji, ki potrebujejo semena, gnojila, fitofarmacevtska sredstva, orodje, ponujajo še veliko izbiro sadilnih substratov (zemlje), loncev in korit. Dobro založen je tudi oddelek za hišne ljubljenčke. Svoj kotiček imajo tudi konjerejci, kjer lahko najdejo tako opremo za konja kot za človeka. Skoraj vse leto so na voljo različne sadike. Dobro opremljen je tudi oddelek za gospodinjstvo. Med drugim tam najdete pripomočke za čiščenje, posodo, krožnike in kozarce, ki so na voljo tudi kot darila, osnovne električne naprave. Na voljo so posode za shranjevanje pridelka in vložnin. Veliko je tudi zanimanja za sezonske izdelke, ki so prav tako ena izmed novosti. Poleti so navduševali s pripomočki za bazene, od začetka decembra do novega leta pa so bili priljubljeni adventni in božični izdelki. Veliko navdušenja pri najmlajših seveda prinašajo igrače, ki krasijo tudi del nove lesene izložbe. Z njimi si lahko vsak zgradi svojo malo zalogo kmetijskih strojev.

Še bolj lokalno

Kot je povedala Lilijana Obreza, so v zadnjem času razširili ponudbo izdelkov na vseh oddelkih ter dodali še ponudbo domačih in lokalnih pridelkov oziroma izdelkov. Iz bližine prihajajo izdelki ekološke kmetije Žerjav iz Malih Dol. Najdete lahko njihove jušne rezance in testenine, sokove, marmelade in druge razne namaze. Od malo dlje prihajajo jajca in testenine s Kmetije Andrinek iz Slatine. Kmetija Jesenek blizu Loč ponuja jajca in sladke izdelke. Iz okolice Dramelj prihajajo pekovski izdelki, mlečne izdelke pa v Vojnik pripeljejo iz kmetije Flis. Novost v ponudbi so tudi mesni izdelki iz Kmetijske zadruge Rače. »Ti izdelki so dobri, vendar pa bi si želeli še več res lokalnih ponudnikov. Res bi rada spodbudila okoliške kmete, da se podajo v predelavo mleka ali mesa, da bi imeli ponudnike iz bližnje okolice,« je poudarila Lilijana Obreza. S tem se nadaljuje tudi poslanstvo preskrbe, kjer lahko vsak najde ponudbo zase, hkrati pa lahko kmet da tudi nekaj nazaj. »Na ta način lahko kmetom pomagamo, da laže preživijo. Da sredstva krožijo,« je še dodala.

V prihodnje bodo v vojniški zadrugi še naprej spremljali in se prilagajali zahtevam kupcev. »Želimo se čim bolj približati njihovim potrebam in jim svetovati. Želim si še, da bi uredili oddelek za čebelarje, da jim zagotovimo osnovne pripomočke, da jih ne bo potrebno iskati drugod,« je še povedala poslovodja.

Tekst: Klara Podergajs

Foto: Lilijana Obreza

Oglejte si tudi