Logo MojaObčina.si

Vojnik

JUTRI
7°C
-4°C
SRE.
6°C
-4°C
Deli
8467

Boršičeva pravljična dežela

Če se med božičem in svetimi tremi kralji v temnem delu dneva peljemo iz Vojnika proti Frankolovemu, tik pred odcepom za Rakovo Stezo na levi pri Boršičevi domačiji lahko uzremo pravcato pravljično deželo. S tisočerimi lučkami ožarjena pravljična bitja, velike sani, stari kmečki stroji in orodja, drevesa in še mnogo drugih zanimivih predmetov pozdravljajo vsakega obiskovalca. Po pravilu so v parku tudi božična drevesa, pri hiši pa velike unikatne jaslice in drugo božično-novoletno okrasje.

Pred približno desetletjem je Jože Boršič prišel na idejo in je vse novoletne lučke, ki so se nakopičile v njegovi zbirki, razpeljal po domačem vrtu in jih na božični večer prižgal. Že njegova prva okrasitev je bila toliko posebna, da ni ostala neopažena. Od takrat dalje vsako leto ustvarja svojo pravljico, vsako leto večjo, bogatejšo in bolj zanimivo. Ne ve, koliko metrov žice in žarnic razpelje, ve le, da »mora« okrasiti vsako drevo in vse predmete v parku okoli hiše. V njegovi že skoraj muzejski zbirki lučk je večji delež tistih, ki mu jih podarjajo prijatelji in znanci, sam jih skoraj ne kupuje. Toliko jih je, da lahko zalogo redno obnavlja in jo posodablja z električno varčnimi »ledikami«. Ogromno dela si naloži s tem konjičkom, vendar to počne iz čistega veselja in vsako leto približno mesec dni pred božičem resno »pljune v roke«. Vso napeljavo je treba logično razporediti, primerno zavarovati in preizkusiti delovanje. Od 20. decembra dalje pa začne s postopnim prižiganjem lučk. Vsak večer jih sveti več, na božični večer pa vse zažarijo na polno.  

Zakonca Boršič sta vesela, da njuna praznična deželica pritegne številne obiskovalce vseh starostnih skupin: »Četudi tega ne bi nihče pogledal, je Jože srečen s tem, kar počne. Je pa res, da nam od vseh praznikov v letu božič pomeni največ in zato ga pri tem opravilu podpiramo vsi v družini. Tudi vsak, ki mu je to všeč, lahko pride pogledat in poslikat. Vsak je dobrodošel! Priporočamo pa, da zavije na stransko cesto ali pride do hiše, saj je ustavljanje na glavni cesti lahko nevarno,« še doda žena Ljubica. Boršičev vrt, park ali kakor koli ga imenujemo, je lep tudi med letom, ko namesto lučk cvetijo rože vseh barv, velikosti in oblik. Za razliko od zimske panorame v preostalem delu leta »kmetujeta« oba, za  njuno delo pa se že zanimajo vnukinje in že ponudijo kakšne svoje ideje.

 

Tekst: Sonja Jakop   

Foto: D. Jakop

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!