Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C
Oceni objavo

Projekt Učenec - učitelj

Tudi letos smo na OŠ Draga Bajca Vipava izpeljali projekt UČENEC – UČITELJ. V sredo, 25. 3. 2015, so učenci devetošolci 1. šolsko uro prevzeli mesto učiteljev. Za eno uro so postali učitelji mlajšim učencem. Učenci, ki se za to niso odločili, so imeli reden pouk.

Projekt poteka na šoli že vrsto let. Z leti se način izvedbe malo spreminja. Letos se za izvedbo niso odločili vsi devetošolci. Učitelji, ki so poučevali to uro, so se z učenci predhodno dogovorili za pripravo in izvedbo v razredu. Svoje dogovore in priprave so morali učenci predstaviti svetovalnima delavkama.

Ko je ura potekala, so bili učitelji v razredu in spremljali učence pri izvedbi pouka. Učence, ki se preizkusijo v vlogi učitelja za eno šolsko uro, vedno povprašamo o njihovi izkušnji preko anketnega vprašalnika. Anketo je izpolnjevalo 31 učencev devetošolcev. Rezultati ankete so pokazali, da učenci devetošolci s to izkušnjo dobijo drugačen pogled na delo učitelja. Tako so zapisali, da je delo sicer zanimivo, ampak zna biti tudi zahtevno. Iz analize ankete je razvidno, da večina devetošolcev učitelje spoštuje in ugotovili so, da je v delo učitelja potrebno vložiti kar nekaj truda. Dobili so tudi izkušnjo, kako lahko v razredu nastanejo nepredvidljive situacije, ki jih niso pričakovali in se morajo znajti in jih poskusiti reševati.

Vsekakor zanimiva izkušnja, vredna ponovitve v prihodnje.

Silvija Makovec (šolska svetovalna delavka)

 

Oglejte si tudi