Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
26°C
12°C
Oceni objavo

Prihaja prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine

Finančna uprava Republike Slovenije (v nadaljevanju FURS) je že odposlala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2021. Ob tem se, kakor vsako leto, vsem nam postavlja kar nekaj vprašanj in sicer kdo in kdaj bo najprej prejel izračune in kdo in kdaj bo izračun prejel kasneje ter, seveda, zakaj. V nadaljevanju je nekaj najbolj pogostih vprašanj iz tega področja in odgovorov nanje.

1. Kdo bo prejel informativni izračun dohodnine v prvem svežnju izračunov?

V prvem svežnju so ponavadi izračuni za tiste, ki ne uveljavljajo vzdrževanih družinskih članov in za tiste, ki nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka.

2. Kdaj upravičenci, ki sodijo v prvi sveženj, prejmejo informativni izračun dohodnine?

FURS je prve izračune odposlal 31.3.2022. Prvi upravičenci torej prejmemo ali so že prejeli  izračune, skladno s pravili vročanja, v začetku aprila letos.

3. Nisem še prejel informativnega izračuna dohodnine. Kdaj ga lahko pričakujem?

FURS bo drugi sveženj izračunov odposlal predvidoma maja 2022. Če niste uveljavljali vzdrževanih družinskih članov, nimate dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka, izračuna pa ne prejmete do konca aprila 2022, se obrnite na FURS.

4. Sem brezposeln. Bom prejel informativni izračun dohodnine?

Če ste bili brezposelni celo leto 2021 in niste imeli nobenih drugih dohodkov, niti nobenih dohodkov, od katerih se plačujeta dohodnima ali davek,  informativnega izračuna dohodnine ne prejmete. 

To ne velja v primeru, da ste bili zgolj nekaj časa v letu 2021 brezposelni.

5. Prejel sem informativni izračun dohodnine. Nekaj moram doplačati in mislim, da izračun ni pravilen. Kaj naj storim?

Lahko se obrnete na FURS, na klicni center za davke fizičnih oseb, tel. št. 08 200 1001. 

Druga možnost je, da vložite ugovor zoper informativni izračun dohodnine. Ugovor je potrebno vložiti v 15 -ih dneh od vročitve informativnega izračuna dohodnine.

Dodatna vprašanja?

Pišite mi na marica.baticius@gmail.com

Oglejte si tudi