Logo MojaObčina.si
DANES
4°C
3°C
JUTRI
3°C
2°C

Nasveti za varno kurilno sezono

V Sekciji dimnikarjev pri OZS in Komisiji za dimnikarsko dejavnost Zbornice komunalnega gospodarstva na uporabnike peči in dimnikov naslavljajo naslednje nasvete in napotke za ravnanje:

  • Vse peči naj bodo prijavljene dimnikarski družbi.
  • Če se namenite ponovno uporabiti peč, ki dalj časa ni delovala, naj pred tem dimnikarska družba opravi izredni pregled. Dimniki, čistilne odprtine in drugi deli naprav so lahko dotrajani ali pa so bili v stavbi izvedeni posegi, ki ogrožajo varnost.
  • Če na novo vgradite peč, se je koristno že pred tem posvetovati z dimnikarsko družbo, da preveri varne pogoje, po vgradnji pa mora dimnikar s prvim pregledom preveriti izpolnjevanje pogojev za varno in učinkovito delovanje.
  • Posebna pozornost je nujna v večstanovanjskih stavbah, kjer ob uporabi peči ne ogrožamo le sebe ampak tudi stanovalce nad in pod nami. Delovanje neprijavljene peči ali peči s pomanjkljivosti je lahko izjemno nevarno ravnanje.
  • Peči na tekoče in plinasto gorivo mora dimnikarska družba enkrat letno očistiti, pregledati in izmeriti emisije.
  • Peči na trdno gorivo mora dimnikarska družba enkrat letno pregledati, čiščenje pa se opravi od dva do štirikrat v sezoni. Pri rednem delovanju klasične peči na drva ali štedilnik, kamina itd. to lahko pomeni čiščenje na dva do tri mesece. Le s tem se prepreči morebitni dimniški požar, povečano porabo goriva in zamašitve dimnika ter peči.
  • Peči na trdno gorivo niso namenjene sežiganju odpadkov. V pečeh se lahko kuri samo zračno  suho lesno gorivo – drva, pelete in sekance.


Vir: https://www.gov.si/novice/2022-09-27-zagotovimo-varno-kurilno-sezono/

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi