Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Praznovanje kresne noči na Primskovem

V juniju žito že oblikuje klasje, kmalu bo zrelo za žetev. Sonce in zemlja se bližata višku svojih moči, toda toplota sonca se lahko prevesi v sušo in dež v točo, veter v nevihto, ki lahko uniči

kmetovo delo in pobijejo rast, ki jo je v deželo priklical Zeleni Jurij.

 
V usodnem času zorenja žita so zato naši davni predniki praznovali praznik sončnega božanstva. V njegovo čast še danes prižigamo kresove v kresni noči, saj o kresi se dan obesi.

 

Kresna noč s svojimi stoterimi čari bo vedno ostala najskrivnostnejša noč – v kresni noči je mogoče slišati govorico živali, v tej noči je tudi možno najti zaklad, priklicati hudiča ali pa zvedeti za svojo prihodnost. Najpomembneje od vsega pa je, priklicati dobro letino na domača polja. V članku o kresni noči g. Ovsec piše, da je v okolici Litije skrivnostna bitja videl tisti, ki si je oblekel narobe vso obleko in nato zlezel v late na kozolcu.

 

Praznično vzdušje ob kresu na Kresno noč, pa vedno znova v društvu pripravimo tudi na Dolnjem Vrhu v sodelovanju s krajani Dolnjega Vrha in župnijo Primskovo. Letos so nam praznovanje popestrili mladi harmonikaši, svojo čarobno moč pa je preizkušala dobra vila. Obiskovalce je vila obdarila s kresnimi rožami, domači  župnik pa je blagoslovil ogenj.

Oglejte si tudi