Logo MojaObčina.si

Šmartno pri Litiji

DANES
32°C
19°C
JUTRI
28°C
19°C
553

RAZSTAVA DEL JOŽETA MEGLIČA

V tednu od 26. do 30. novembra smo na OŠ Šmartno obudi spomin na našega nekdanjega učitelja, akademskega slikarja Jožeta Megliča.

Jože Meglič je bil človek in umetnik v najžlahtnejšem pomenu te besede – preprost in občutljiv, izjemno razgledan in pronicljiv. Rad je bral, užival je v naravi in na potovanjih, svoje vtise in dojemanje sveta pa prenašal na slikarka platna in celo v verze … Znal je uživati v drobnih stvareh, na drugi strani pa je bil kritičen in hudomušen opazovalec časa, v katerem je živel. Starejši učitelji se ga spominjajo kot odličnega sodelavca in sogovornika, lepe spomine nanj pa hranijo tudi številne generacije šmarskih šolarjev, ki jih je uvajal v svet likovne umetnosti.

V počastitev evropskega leta kulturne dediščine smo pripravili razstavo njegovih likovnih del, ki jih imajo v lasti nekdanji in sedanji delavci šmarske šole. Nekatera smo kupili, druga dobili kot »uradna« šolska darila, veliko pa je takih, ki je slikar kolegicam in kolegom podaril ob različnih priložnostih. Povabilu k sodelovanju se je odzvalo 16 lastnikov likovnih in drugih del. Nastala je bogata in raznolika razstava, ob kateri je Jože ponovno zaživel med nami v vseh svojih slikarskih in človeških odtenkih. Del predmetov iz družinske zbirke (poslikanih steklenih vaz, vrčev, steklenic ter okrasnih keramičnih krožnikov ter skled) je prispevala tudi gospa Milena Meglič, ki je bila navdušena nad idejo o tovrstni počastitvi spomina na slikarja in likovnega pedagoga.

 

Glavni namen šolske razstave je bil, da slikarja in njegovo delo predstavimo mlajšim sodelavcem, ki ga niso poznali, in predvsem učencem. Ti se pogosto ozrejo na steno v spodnji avli, na katero je nekdanji učitelj narisal robota cvekožera, ki v lij na glavi meče cveke, iz njegovega trupa pa se usipajo petice. Vsi učenci so si razstavo ogledali v okviru pouka likovne umetnosti. Za lastnike razstavljenega gradiva in druge obiskovalce pa smo pripravili priložnostno slovesnost in druženje, kjer smo obudili spomina na umetnika in človeka. Skozi svoje spomine ga je ob tej priložnosti predstavila njegova nekdanja učenka, sodelavka, in dolgoletna učiteljica likovne umetnosti Marijana Šuštaršič.

 

Razstava predstavlja tudi uvod v dogodke ob 80-letnici Megličevega rojstva v letu 2019.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi