Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

DRUŽINSKO PETJE NA GRADU BOGENŠPERK

V organizaciji Prosvetnega Društva Šmartno in Javnega Zavoda Bogenšperk, se je to nedeljo, 16.6.2019 na gradu Bogenšperk odvijal že 5. Festival Družina poje. To popoldne je bil atrij gradu skoraj premajhen za vse ljubitelje lepe domače pesmi.

 

V zgodovini festivala je nastopilo kar 22 družin iz različnih koncev naše domovine. Družinska pesem povezuje člane med seboj, ne glede na izobrazbo, starost ali spol; včasih je zapeta s solzami v očeh ali radostjo v srcu, predvsem pa se s petjem ohranja lepo izročilo naših prednikov.

Letos so se festivala udeležili: družina Vidic iz Šmartna, družina Menegatti iz Cerkna, družina Sojar Voglar iz Ljubljane, družina Bele iz Zibike, družini Šuligoj in Repenšek iz Mozirja, moška zasedba »razširjene« družine Vidic iz Šmartna, iz Brežic je prišla družina Žnideršič v sestavu otroške in odrasle zasedbe, družina Novak pa je prišla iz Prebačevega pri Kranju.

Otroška, ljudska in ponarodela, pesem je odmevala po gradu in bližnji okolici. In da je tako tudi prav, je izpostavil Šmarski župan g. Rajko Meserko, ki ga navdaja veselje ob tem lepem dogodku, obenem pa se zahvaljuje Rudiju Vidicu, ki je idejni oče in gonilni motor tega dogodka.

 

Ob prihodu so nas pozdravili z lepimi in nežnimi melodijami člani Pritrkovalske skupine Šmartin, za vezne besede pa je poskrbel Martin Fele.

 

»Pesem je Božji dar!« so besede Antona Martina Slomška. In res nas je pesem to popoldne združevala in navdihovala, predvsem pa nas je upeljala v lep začetek poletnih dni v veselem razpoloženju.

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi