Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
10°C
SRE.
20°C
12°C
Oceni objavo

Pregled rezultatov Zero Waste projekta

V Občini Slovenske Konjice smo sodeč po poročilu o rezultatih Zero Waste projekta dosegli cilj Zero Waste zaveze glede deleža ločeno zbranih odpadkov. Nismo pa dosegli ciljev zmanjšati količine nastalih komunalnih odpadkov in zmanjšati količine zbranih mešanih komunalnih odpadkov na prebivalca na leto.

Trend v letu 2021 je bil tako kot v letu 2020 zaradi svetovne pandemije COVID-19 tudi v naši občini ravno nasproten od zastavljenih ciljev: nastale so večje količine odpadkov, tako zaradi uporabe zaščitnih sredstev (maske, rokavice, testi za samotestiranje), kot embalaže dezinfekcijskih sredstev, zaradi prevzemanja hrane in pijače veliko več odpadne embalaže in podobno.

V zavezi Zero Waste si je lokalna skupnost zastavila določene cilje: zmanjšati količične nastalih odpadkov na 283,03 kg na prebivalca v letu 2026, a kaže se trend, da v naši občini količine naraščajo, v lanskem letu 336 kg na prebivalca, kar je še vedno pod slovenskim povprečjem (489 kg/prebivalca). Povečati delež ločeno zbranih odpadkov na 77,05 % v letu 2026, tu se trend uresničuje, le v letu 2021 je bil delež ločeno zbranih odpadkov podoben deležu v letu 2020. Zaenkrat je delež v Konjicah 75,36 %, še vedno za 3 % višje kot je slovenske povprečje. Zmanjšati količine zbranih mešanih komunalnih odpadkov na 64,96 kg na prebivalca v letu 2026. Količine nihajo po letih, a so tudi odvisne od števila prebivalcev v posameznem letu in gospodarske rasti. V lanskem letu so se zbrane količine mešanih komunalnih odpadkov na prebivalca ponovno povešali na vrednosti iz let 2018 in 2019, na 83 kg na prebivalca.

Poleg omenjenih ciljev pa si je lokalna skupnost zapisala še 12 zavez, ki pomagajo dosegati zastavljene cilje, a je bila njihova intenzivnost osveščanja in izvajanja aktivnosti nekoliko omiljena zaradi posledic COVID-19. Spodbujamo ponovno uporabo, JKP d.o.o. Slovenske Konjice od leta 2013 sodeluje s Centrom ponovne uporabe. Slovenska komunalna podjetja si že nekaj let prizadevajo spodbujati trajnostno gospodarstvo, odgovorno potrošnjo in ohranjanje naravnih virov, temu je namenjen projekt Skupaj za boljšo družbo in družbena odgovornost. JKP risanka Tilen svetuje, Rebeka ve na zabaven način osvešča najmlajše uporabnike storitev.

Glavni namen projekta E-cikliraj je zmanjšati količine nevarnih odpadkov, baterij, odpadne električne in elektronske opreme med ostalimi, mešanimi in komunalnimi odpadki. V naši občini je postavljenih devet uličnih zbiralikov, lani se je zbralo 2,6 t odpadne električne elektronske opreme in baterij. Sodelovanje z ZEOS-om bomo v prihodnjem letu poskusili nadgraditi s kotičkom za zbiranje še uporabne električne in elektronske opreme. V občini pa je nameščenih tudi šest zbiralnic za zbiranje odpadnega jedilnega olja. Zgrajeno je bilo dvigalo v Kulturnem domu do prostorov knjižnice. JKP je sodeloval pri ureditvi info kotička in izvedbi dveh delavnic. Prav tako je bilo na novo zgrajenih 9 avtobusnih postajališč, kjer so bili nameščeni koši za odpadke, informativne table.

Načrtovane aktivnosti v letu 2022

Leto 2022 bomo posvetili zmanjšanju bioloških odpadkov in promociji lastnega kompostiranja. Še naprej bomo izvajali čistilne akcije, saj se je posebej zaradi epidemije povečalo število odpadkov, predvsem palstenk za enkratno uporabo. Dvorec Trebnik je pridobil okoljski znak Zeleni ključ, standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični panogi ter zeleno luč za vključitev v Zeleno shemo slovenskega turizma ter znak Slovenia Green Accommodation.

Občina bo z JKP Slovenske Konjice v letu 2022 še naprej osveščala in obveščala v medijih; izvajala svetovalni nadzor na tereni in sortirne analize na skupnih odjemnih mestih z namenom povečanja nadzora ločevanja na izvoru nastanka odpadkov; izvajala sortirne analize mešanih komunalnih odpadkov; spodbujala ponovno uporabo v sodelovanju s Centrom ponovne uporabe – delavnice po šolah in vrtcih, izvedba Izmenjevalnice igrač na tržnici Slovenske Konjice; aktivnosti v sklopu projekta Skupaj za boljšo družbo; E-cikliraj; projekt Kompostirajmo; udeležbe na lokalnih, tradicionalnih dogodkih; čistilne akcije; akcije zbiranja odpadnega papirja; vključevanje deležnikov na področju turizma ...

Poleg rednih aktivnosti pa bomo v tem letu dali poseben poudarek na: vzpodbujanje trajnostnih sveč iz lesa v sodelovanju z VDC Šentjur enota SK ob 1. novembru; namestitev uličnih panojev z namenom ozaveščanja k zmanjševanju količine odpadkov vseh vrst, ponovni uporabi, ločenemu zbiranju in recikliranju; izvedba delavnice »Prireditve brez odpadkov«; uvedba okolju prijaznih lončkov za tople napitke; predlog pridobivanja certifikata Zero Wate; postavitev zabojnikov za papir in karton ter steklo pri uporabnikih; promocija kompostiranja doma; postavitev kakšne dodatne zbiralnice za odpadno jedilno olje; ureditev lastnega kotička za ponovno uporabo »PRINESI/ODNESI«.


Oglejte si tudi