Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
4°C
PON.
24°C
5°C
Oceni objavo

29. zimski Arničev pohod na Raduho (16.3.2019)

V soboto se nas je zbralo 12 planincev s skupnim ciljem povzpeti se na vrh Raduhe na 2062 m visoko. Za startno pozicijo smo izbrali kmetijo nad Lučami, ki nam je delno skrajšala pot. Po uvodnem fotografiranju smo prešerni in veseli zagrizli v breg.

Pot nas je vodila najprej po lokalni cesti skozi gozd, kjer smo kmalu prešli na gozdne poti. Odločili smo se za krožno pot in krenili proti planini Arta. Po strmem vzponu smo si pri pastirski koči privoščili počitek z malico.

Okrepljeni smo se ponovno spopadli s precej strmo potjo, kjer so drevesa začela izgubljati višino, področja pa je prekrivalo nizko borovje. Z višino so se kmalu pojavile sledi ledu in snega, čemur smo se prilagodili z derezami.

Jasno, dokaj sončno vreme ter posamezne razgledne točke so nam odpirali prelepe razglede na ostale vrhove v bližini, ki smo jih s skupnimi močmi prepoznali in poimenovali. Sreča z vremenom nas je spremljala celotno pot, brezvetrje pa nam je omogočilo, da smo si tudi na vrhu Raduhe privoščili čas za počitek, klepet z ostalimi pohodniki in občudovanje lepot narave. Do vrha smo potrebovali približno 3 ure.

Tudi pri sestopu z Raduhe smo uživali radosti snega in spretno lovili ravnotežje po zasneženih poteh. Na koči na Loki pod Raduho smo ožigosali izkaznice zimskega pohoda, se ponovno okrepčali in na koncu opravili še zadnji del poti nazaj do parkirišča.

Za celotno pot smo potrebovali približno 6,5 ur. Naš tokratni pohod je bil s pravo mero vsega in razšli smo se dobro razpoloženi in zadovoljni.


Vodnika: Stane Krenker, Anka Tretjak

Zapis pripravila: Anka Tretjak

Fotgrafije: Anka Tretjak

Oglejte si tudi