Oceni objavo

Otvoritev druge Meškove bukvarnice v čebeljem panju

Društvo Ljubiteljev knjig Meškova bukvarna in Knjižnica Ksaverja Meška sta Četrtni skupnost Polje predali bukvarnico v čebeljem panju, ki so jo porisali otroci iz VVZ Slovenj Gradec. Na otvoritvi so sodelovali tudi s kulturnim programom.

Meškove bukvarnice so bukvarnice, ki stojijo na prostem. Čeprav so to predelani pravi čebelji panji, se v njih skriva hrana za dušo. Namenjene so knjigam, ki nosijo krajše vsebine, da jih lahko uporabniki berejo na prostem. Lahko jih tudi zamenjajo ali pa samo prinesejo. Pedagoški delavci jih lahko uporabijo kot didaktični pripomoček za razlago, na kakšen način so narejeni panji ter kako čebelice nabirajo med. Ena že stoji  na dvorišči Rotenturna, druga je postavljena na igrišču četrtne skupnosti Polje, naslednje tri pa bodo luč sveta ugledale v Tednu ljubiteljske kulture 2022, ob Štrekni. Zadnje tri so porisali člani območne ljubiteljske likovne sekcije Mislinjske doline, ki delujejo v sklopu Raum AU-ja. Zadnja bo postavljena pri Prvi osnovni šoli.

Projekt Društva ljubiteljev knjig Meškova bukvarna je zahteval veliko sodelujočih, in sicer: panje je izdelal Andrej Pungartnik, ki izdeluje tudi prave čebelje panje, za uporabo bukvarnice jih je dodelal hišnik Šolskega centra Slovenj Gradec, Ivan Janis, pri Feya wood dekorju so  poskrbel za njihovo trajnost ter prevoze, otroci VVZ-ja Slovenj Gradec so porisali bukvarnico na igrišču četrtne skupnosti Polje, Hana Jeseničnik iz Prve OŠ Slovenj Gradec je porisala bukvarnico na dvorišču Rotenturna. Komunalno podjetje Slovenj Gradec po potrebi izvede montažo. Naj se na tem mestu zahvalim vsem, tudi Mestni občini Slovenj Gradec, ki je projekt prepoznala kot projekt, ki spada v sklop naziva »Branju prijazna občina«, ki smo ga prejeli lani ter na razpisu Meškovi bukvarni dodelila finančna sredstva za izvedbo.

Oglejte si tudi